реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

Що робити з УНП?

Результат УНП на останніх парламентських виборах попри чиїсь особисті емоції, як на мене, був прогнозований, і я би, навіть, сказав – справедливим.

Зрозуміло, що це сталося внаслідок багаторічної діяльності, скоріше бездіяльності, самої партії.

Внаслідок відсутності усвідомлення мети діяльності та віри в майбутнє партії не могло не сформуватися банальне заробітчанство партійців, які бачать сенс свого членства в ній лише з точки зору отримання заробітку під час виборів. Причому лідер партії Юрій Костенко цілком щиро вважав, а, схоже, вважає і зараз, що головне його завдання – це знайти фінансування для утримання партії. Його логіка така: буде фінансування – буде і партія. Замикання на собі питання фінансування дозволило пану Костенку, з одного боку, сформувати жорстку залежність всієї партійної ієрархії від себе, зробивши незамінним на лідерському містку вже протягом дванадцяти років, з іншого – перетворило його з публічного політика та лідера партії в "раба лампи", що зайнятий переважно проблемами, про які в українській політиці ніхто і ніколи публічно та чесно не говорив.

Такий підхід дозволяв зберігати формально одну з найбільш розгалуженіших мереж партійних структур в України, в той же час її функціонування є, скоріше, номінальним. Вплив партійних осередків на політичні процеси в регіонах, за незначним виключенням, є мінімальним чи взагалі відсутній.

Зберігаючи лідерство, Юрій Костенко забезпечував собі також комфортний склад своїх заступників та правління партії. Він міг їх частково змінювати, але в будь якому разі принципово ніхто не міг вплинути на остаточне рішення, прийняте фактично одноосібно самим лідером партії. Це призвело до того, що в разі відсутності лідера УНП в Україні, навіть, по надзвичайно важливим питання політичного життя країни, керівні органи не були спроможними оприлюднити позицію партії.

Така ситуація призводила до вичавлювання з партії тих, хто міг створити конкуренцію Юрію Костенку. Передумовою цьому слугувала також відсутність в статуті вимоги про обмеження строків перебування на керівних посадах. Про європейський традицію щодо політичної відповідальності, яка передбачає добровільну відставку за провал на парламентських чи місцевих виборах, взагалі не йшлося.

Ще більше пригнічувало прояв активності партійців те, що така ж сама ситуація зберігалася не тільки на вищому, але і на регіональному партійному рівні. Доволі часто при повній відсутності діяльності, з відповідним результатом на виборах, керівниками обласних та районних партійних організацій протягом багатьох років залишаються одні і ті ж самі особи. Попри втому від партійної діяльності та відверте небажання щось робити, номінальне збереження партійних посад дозволяло їм тішити власне самолюбство та отримувати певний заробіток під час виборчих кампаній. Для збереження номінального керівництва їм було достатньо тримати біля себе групу партійців, що постійно переобиратиме їх. Інші члени партії їм були абсолютно непотрібні, їхня активність в будь-який спосіб придушувалася та саботувалася. За таких умов поява нових людей та їх кар'єрне зростання в межах партії була фактично неможливою.

Сам факт зникнення тієї чи іншої політичної партії не є чимось надзвичайним та трагічним. Це нормальний процес розвитку суспільства. Якщо партія неспроможна оновлюватися, не може пояснити громадянам, чому саме вона потрібна громадянам, тоді припинення її діяльності та фактична ліквідація є цілком закономірним процесом

Борис Кушнірук
Економіст. Член Центрального проводу Української народної партії

Скорочено. Повністю читайте на сайті "Українська правда", в розділі блогів



Теги:підсумки виборів, Рух, правоцентристи, УНП, Юрій Костенко


Читайте також



Коментарі (2)
avatar
1
За крок до самознищення
Цього разу, спочатку натиснувши кнопки за розвал демократичної коаліції - нехай і двома голосами, а днем пізніше поставивши підписи під папірцем про наміри створювати щось нове і химерне разом з неможливими для здорового глузду союзниками - народні депутати від Української народної партії остаточно поховали нехай і хиткі, але все ж таки сподівання правого електорату про честь і розум політичної сили на ім'я Українська народна партія. Розчарував і її багатолітній лідер - Юрій Івановіч Костенко. Без сумніву - чесний політик, порядний чоловік, виразний інтелектуал на фоні нових часто-густо недостатньо освічених обранців нової генерації, людина не утоплена у болоті брудних оборудок. От тільки як виразник консервативної частини націонал-демократичної еліти політикуму виявився слабким, бо так не зміг оговтатися від незадовільного результату спроби невдало організованого походу під скляний купол українського парламенту разом з вічно молодим Іваном Плющем. Після поразки, він на деякий час укрився далеко і високо за сніговими вершинами у горах (майстер спорту з альпинізму), і, здається, навіть не збирався повертатися... у політику(!!!)
А з партії, один за одним, виходили потужні постаті, справжні державники за покликанням і патріоти за суттю. Це ж вони вправно внесли до великої зали на ім'я Україна прапор незалежності і свободи. А на момент формування блоку Віктора Ющенка "Наша Україна" УНП була без сумніву найпотужнішою за представництвом харизматичних і колоритних особистостей-патриотів політична сила. Олекса Гудима, Євген Жовтяк, Михайло Ратушний, Павло Мовчан, Iван Драч, Ігор Юхновський, Славко Кириленко...
Здається, що найголовнішим каменем спотикання став брак перспективи у політичної сили на момент неоднозначної ситуації в країні після перемоги Помаранчевої революції. Керівництво партії разом з лідером не змогло довести перед демократичним Президентом своєї правоти. А так, враховуючи мякий характер керівника партії, амбіції деяких партійних князьків на обласному рівні, що вже бачили уві сні себе у кріслах заступників губернаторів, потужний кадровий потенціал УНП "любі друзі" Президента В.А.Ющенка просто відсунули в бік. Партійне ж керівництво всю президентську каденцію В.А.Ющенка так і не знайшло себе, не зрозумівши альфи та омеги правильності політичного етикету у незвичних умовах: і критикувати не зручно, адже начебто свій, і боротися за своїх - соромно(!!!). Ось у такій ролі соромязливої нареченої і прожила партія час "помаранчевої влади".
А навколо вождя бігали молодші за віком прагматики, які ще прагнуть і до парламенту будь за що на коденцію хоча б вскочити і по можливості до урядових структур наблизитись. І дарма, що і президент буде не з тих, і уряд фактично за здоровим глуздом навіть віртуально не перетвориться на проукраїнський (!!!) Вони не думають про майбутнє партії, про рядових членів на місцях, вони прагнули ще з 2006-2007 років довести партійцям небажаність змін у керівництві УНП в тому числі і голови.
Хоча ще два-три роки тому партія мала реальний шанс модернізуватися і постати на українському політичному подіумі незламною "Правицею", бо був неповторний варіант отримання енергійного, загартованного, активного, нестомленого роками боротьби лідера - Василя Михайловича Червонія. На тому з'їзді, коли пан Червоній балотувався на посаду голови партії, і отримав половину голосів від Костенка, лідерові партії просто необхідно було запросити його на посаду першого заступника. І, якщо голова партії за Президента Ющенка не зміг відстояти на посаді обласних керівників Василя Червонія чи Євгена Жовтяка, голів адміністрацій по районах, то про яку можливість роботи у коаліції з вчорашніми противниками за ідеологією може йти мова? Ой не лукавте, панове! Просто ви вже стомилися без справжньої влади, яка така пахуча і приваблива! Ось тому, всі ці голосування у парламенті проти збереження своєї ж коаліції на чолі з Юлією Тимошенко, а потім підписи, від яких дехто встиг відмахнутися, доводять, що націонал-патриотичні сили зовсім дезорієнтовані, що спокуса тимчасових преференцій та заохочувань руйнує свідомість і їхніх представників.
А так, до парламенту треба йти новим людям, переважно молодим - від 25 до 45 років. Адже на даному етапі зрузумілим стає звичайнісінький факт паразитизму навіть у високій політиці, коли у хід ідуть зовсім не ідеологічні зобовязання, а прагматизм особистх інтересів. Сумно за однопартійців, навіть образно.
неділя, 07.03.2010, boryslav (Написана з нагоди голосування представників УНП у парламенті на підтримку Уряду М.Азарова більше двох років тому)
avatar
2
У заголовку скорочено. І не тільки... І думки, Бориса, вирізано лише окремі.

Намправді назваавтентичного матеріалу:
"В Української народної партії є майбутнє лише, якщо вона стане дійсно правоцентристською (консервативною) партією"
А шкода.
Насправді, що робити з українським народом? Бо партії - це лише дзеркало народу.
Що робити з УНП?
Треба як більшовики робили:міняли лисого - на волосатого, а потім волосатого - на лисого.
А там дивись іраптом омріяний комунізм настане.
Борисе, як завжди вожді в усьому виноваті, а ми - гвинтики- геть усі святі, білі і пухнасті.
Кого з ближніх ще б укусити для більшої пухнастості?
avatar