реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Шевченківський день у Чернігові

Спочатку влада поклала квіти до пам'ятника Тарасу Шевченку на Валу. Як завжди, тобто мовчки. Кажуть, що в обласній адміністрації ще й була перед тим зустріч з творчою інтелігенцією. Оскільки керівники міського та обласного товариств "Просвіта" імені Т.Шевченка поетеса і вчителька Надія Галковська та журналіст Василь Чепурний до кола вибраних не належать, то й поінформувати нічого. Кажуть, що якісь нагороди роздавали... І щось про культуру балакали...
Потім мітингували біля Кобзаря комуністи. Про мітинг "Молодої Просвіти" тільки пройшла чутка.

І нарешті під вечір зібралися націонал-демократи, керовані УНП та "Просвітою". Теж традиційно -- тобто виступали і співали. Самодіяльно себто -- природньо. Літію відслужили священики Української православної церкви Київського патріархату на чолі з секретарем єпархійного управління о.Романом. Після чого заспівали "Заповіт" та поклали квіти до пам'ятника Тарасу Шевченку.
Володимир Ступак, як голова обласної організації УНП, привітав українців, а його однопартійці роздали учасникам урочистостей чудові буклетики з кількома поезіями Шевченка. Саме тими, які заборонялися комуністами при їх владі.

Довелося говорити і мені. Хотів повести мову виключно про Шевченка -філософа та збився на злобу дня. Чому про філософа? І на такому непідходящому заході для подібних промов -- на мітингу? Тому що, по-перше, Шевченка досі показують незграбним дядьком у кожусі, а по-друге, тому що за табачниками та іншими фельдманами про Шевченка ні по зомбі-ящику, ні в тиражних газетах не почуєш і не прочитаєш. Хіба що брехні енкаведистських внуків типу Бузини.

Хіба ж не філософія:"
Один у другого питаєм
Нащо нас мати привела ?
Чи для добра? чи то для зла?
І не дознавшись, умираєм.
А залишаємо діла"?

Дивлячись на мільйонерів, які все хапають і гребуть, як не згадати:" І неситий не виоре на дні моря поле!". Я час від часу, як журналіст, маю доступ до інформації про життя мільйонерів -- нема у них щастя: в одного дитя хворе невиліковно, в другого жінка знайшла молодшого, третього самого жаба душить і задихається астмою... Я вже не кажу про їх маєтки, за стінами яких виявляють як не педофілію (село Євминка Козелецього району), то ще якусь гидоту. І тут Шевченкове відвідання подібного олігарха:"
Мені аж нудно, як згадаю
Готичеський з часами дом.
Мужик там шапочку знімає,
Як флаг побачить --
Знать, гуляють...".

Відчуваєте вбивчу іронію Шевченка про тодішніх і сьогочасних нуворишів, які будують "готичеський з часами дом"?

Шевченко попереджав:"
Не завидуй багатому:
багатий не має
ні приязні, ні любови,
він то все наймає".

Я вже не кажу про філософію його погляду на осінь, коли кожен із нас "хоч трохи та схожий на образ Божий". Це час, коли оголяється природа, коли видно плоди і коли людина проявляється на тому фоні.

Звісно, я збився на політику -- довелося говорити про "Чорного ворона" Шкляра, про євреїв і росіян, яких українські селяни 1920-х років звуть жидами і кацапами. Я не хочу дискутувати про дурну політкоректність, бо наволоки були окупантами, це вони прийшли до моїх дідів і прадідів за зерном і землею. Наш селянин не пішов на Рязанщину чи в Палестину воювати -- тому і має парво називати загарбників так, як вважає потрібним. Зретою, так само зве він їх і сьогодні. не подобається фельдману, красовицькому, табачнику? будь ласка, ваша історична батьківщина прийме вас! А нам не псуйте життя!

Далі говорили голова ветеранської організації Михайло Данилюк, поети Микола Малий та Станіслав Журавель, а заступник голови обласної організації УНП Сергій Соломаха на завершення урочистостей зауважив: Великий Кобзар житиме в наших серцях доти, доки існуватиме український народ, який його породив.
І -- заспівали. "Реве та стогне Дніпр широкий" та "Ще не вмерла".

Шевченківський день завершився концертом капели бандуристів імені Остапа Вересая у філармонії. Людей могло би бути і більше, але враховуючи практично відсутність реклами, то ще й нічого.

Василь ЧЕПУРНИЙ


"Поховайте та вставайте,
Кайдани порвіте
І варжою злою кров'ю
Волю окропіте."







Теги:В.Чепурний, Просвіта, УНП, 150-річчя, Чернігівська ОДА, Шевченко


Читайте також



Коментарі (9)
avatar
1
«Дивлячись на мільйонерів, які все хапають і гребуть…»

Василий, Вам не нравится, что у нас есть миллионеры?
Или Вы считаете, что бывают добрые и не жадные миллионеры, к тому же истинно украинские, которые будут делиться своими доходами с народом?
А может, Вы вообще против частной собственности на средства производства?
А где Вы видели капитализм без миллионеров и нищих???

avatar
2
Дуже хотілося побачити "истинно украинских" мільйонерів, а не смотрящих, яких призначили справжні хазяєва, як "приказчиків."
Україну врятують не міліонери, а справжні українські господарі, в першу чергу на власній землі.
avatar
3
"Україну врятують не міліонери, а справжні українські господарі..."
???
"Справжні українські господарі" - по Вашему они не миллионеры, а кто они тогда? Патриоты без денег? А что нынче без денег можно сделать? Ничего! И Вам это хорошо известно.

"... в першу чергу на власній землі"
Надо добавить - пока ещё "на власній землі". Где же они "справжні українські господарі", которые не допустят распродажу украинской земли?
Мораторий не продлили, земельные законы не приняли, но все спешат приобрести земельку "на дурняк". В том числе и "справжні українські господарі", "не міліонери-рятівники".

avatar
4
Мені не мільйонери не подобаються, а те, що мільйони у них крадені, а по-друге, що величезний розрив між багатими і бідними. Капіталізм якраз це все вже відрегулював. Ви, мабуть, були в Польщі -- там стільки мільйонерів нема, як у нас. Може тому і прості люди живуть краще? А жебраки були і при соціалізмі, до речі, тільки що їх хвали то в дурдоми, то в колгоспи...
avatar
5
Є ВСІ ПІДСТАВИ ВВАЖАТИ, ЩО БІЛЬШІСТЬ УКРАЇНЦІВ ВВАЖАЮТЬ ЦИХ МІЛЬЙОНЕРІВ "НЕНАСТОЯЩИМИ", А ЇХ МІЛЬЙОНИ КРАДЕНИМИ.
Тож реалізація більшовицьких гасел "Грабуй награбоване!"та "Бий буржуїв, тунеядців і бандюків на вулицях українського Львова" чи "русскага" Донецька може початися в будь-який час одночасно як Західній, так і на Східній Україні.
avatar
6
"...реалізація більшовицьких гасел "Грабуй награбоване!"та "Бий буржуїв, тунеядців і бандюків..."
???
Сомневаюсь, что такое возможно. Дело в том, что лидеры оппозиции,а значит и их приверженцы, никак не могут объединиться. Скорее всего и не думают - видать у них (у лидеров) свои секретные планы. Так что же нам говорить о народе? Поднять его очень трудно. Да и ради чего? Ради обмена шила на мыло?
Народ лишен солидарности, замкнулись на своих огородах, на торговых местах ... Живут по принципу "моя хата с краю".
И с одной стороны они правильно поступают - ведь государство бросило их, а кушать-то хочется.
А с другой стороны - никто ж за них бороться за лучшую жизнь не станет.
Вот и получается - если митингуют торгаши, то ими возмущаются пенсионеры, а если вышли на улицу пенсионеры, то недовольны торгаши и рабочие. Сегодня бастуют афганцы, а завтра - чернобыльцы. Завтра - УНП со "Свободой", а послезавтра "Батькивщина".
Хотя толку с них, как с козла молока: поговорят, покричат, попугают неизвестно кого и на этом их борьба заканчивается.
А ведь кругом в стране воровство, обман на высшем уровне. И лидеры партий хорошо об этом знают, но молчат. Молчат до тех пор, пока их не затронут лично, не застукают. Вот только тогда они и расскрывают "карты". А до этого всё прекрасно в стране - "Всё хорошо, прекрасная маркиза!"
Так за кого же должен бороться народ?
Под какими лозунгами он захочет идти на борьбу?
Да их нет просто - ни лозунгов, ни лидеров.
avatar
7
taras1313 чи як Вас там, ніякі об"єднання чи агітація не створює революційної сітуації коли не витримують нерви у людей і починається "беспредел" і бунт, а влада не може вже утримати ситуацію під контролем.

Пригадайте, хтось агітував чернігівців перевертати у вечорі 6 січня 1990 року "Волгу" і тягти її на Красну площу у Чернігові підчас "ковбасної революції"?
Сьогодні просто електорат ще не дозрів до стану бунтів.
Якщо дозріє, то цим скористаються, як завжди, екстрімісти-популісти, пройдісвіти на зразок більшовиків, в т.ч. під вивіскою партій.

avatar
8
Дивлюсь- знайомі всі обличчя, за виключенням хіба що з півдесятка!? Тому говоритиму не про відсутність реклами, на що натякнув друже Василь Чепурний, а про відсутність здорового глузду і совісті у душах, які полишили десь далеченько від думки та памяті про нашого Пророка ті, хто хоча б за своїм статусом гуманітарія у суспільстві мав би стояти перед Тарасом! Де це наш науковий, культурний, мистецький бомонд?
Тому, сьогодні нашою ідеєю, думкою, та й душею- заправляють Табачники!7 Добре ще, що хоч ключа від церкви не треба у них просити! Ті ж політичні прапори, стомлені від низки невдач останніми роками обличчя.... І промови так само знов для тих, кого за великим рахунком і агітувати чи просвіщати вкотре(???) нема потреби. Від тієї ж вже згаданої "ковбасної революції " у Чернігові і до революції 2004 з її багатолюдними майданами - вони прищеплені від віруса(???)
А що до тих, хто як і раніше проспав, так і тепер спить?! Сплять інтеліґентні кола в університетах обласного центру- де вони, що з ними? А чи були вони бодай раз біля Тараса на Прощі? То коли ж як не зараз поговорити разом(???) про наболіле! Слава Україні!
avatar
9
Чомусь, деякі пани-революціонери завжди в першу чергу (по принципу: бий своїх щоб...) клянуть в усьому тих хто не спить і раніше не спав.
Тобто, як кажуть, займаються самоїдством.
Може треба починати з себе, а не клясти тих хто хоч намагається не відсіжуватися на печі та ще й у крайній хаті.
А може треба робити добру справу (хай поки дрібненьку - хоча б не панікувати!)кожному на своїй вулиці, селі, місті, а не чекати коли прийде месія і усе зробить за тебе.
Поки народ не дозріє до бунту - ніякі месії не з"являться!
avatar