реклама партнерів:
Головна › Новини › Невідома Україна

Сергій Соломаха: «Партія влади перетворює свято Незалежності України у бюрократичний захід»

21 серпня 2012 року у Чернігівській міській раді проведено круглий стіл з нагоди 21-ї річниці незалежності України.
Проблеми історичної пам’яті в сучасній України висвітлив кандидат історичних наук, директор Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій Володимир Бойко. Головною проблемою він вважає несприйняття багатьма українцями цього державного свята, як особистого та відсутність зацікавлення загалу до особистих, емоційних вражень учасників здобуття незалежності.
Депутат Чернігівської міської ради першого демократичного скликання (1990—1994 рр.), член опозиційної депутатської групи «Чернігів», заступник голови обласної організації УНП Сергій Соломаха підкреслив, що здобуттю незалежності передував масовий рух українців проти комуністичного тоталітарного режиму за демократизацію. Авангардом цього руху на Чернігівщині була громадсько-політична організація Народний Рух України за перебудову та депутатська група «Чернігів» у міські раді. І тільки на другому етапі боротьби за демократизацію режиму, восени 1990 року, чернігівські рухівці прийшли до висновку, що без руйнації тоталітарного СРСР і створення незалежної Української держави добитися відповідальності влади перед народом неможливо.
Саме цю складову боротьби за незалежність України сьогодні партія влади на всіх рівнях намагається замовчати і не помічати. Їхня мета на першому етапі: формування авторитарного режиму в країні. Тим самим вони перетворюють свято Незалежності нашої держави у бюрократичний захід.
Сергій Соломаха, як упорядник і автор, подарував секретарю Чернігівської міської ради Олегу Шеремету збірник документів і матеріалів «Боротьба за незалежність України у 1989-1992 рр.: Чернігівська крайова організація Народного руху України за перебудову». Це унікальне науково-публіцистичне видання вийшло до 20-річчя створення Народного Руху України з передмовою голови Чернігівської облдержадміністрації Володимира Хоменка та Героя України, Першого голови Народного Руху України Івана Драча.
Своїми спогадами та спостереженнями про боротьбу з тоталітарним режимом на Чернігівщині також поділився делегат першого з’їзду Руху, один із його засновників в області Сергій Жигінас.
У жовтні 1990 року він вийшов з Руху через незгоду з курсом організації на незалежність України та відійшов від політичної діяльності на довгі роки. Однак у липні 2012 року відгукнувся на захист української мови та незалежності України і тиждень разом з молоддю голодував на сходах Українського дому у Києві. Колишній рухівець вважає, що тільки незалежність і громадянське суспільство можуть бути гарантами демократичності держави та підзвітності її перед громадянами.
На жаль, кандидат у народні депутат України від Партії регіонів Сергій Андрос використав цей захід фактично як передвиборчий, що перетворило його у черговий звіт про «стабільні успіхи і досягнення» партії влади та її «завдання» після виборів.

Чернігівська прес-служба Партії «Наша Україна»


ДОВІДКОВО ДЛЯ ПАРТІЇ ВЛАДИ: демократія передбачає регулярну змінність осіб, які представляють різні угрупування владної еліти, на виборних посадах у державі з гори до низу, ніхто не має права утримуватися на посадах від Президента до сільського голови, ігноруючи волевиявлення виборців.

Збірник документів і матеріалів «Боротьба за незалежність України у 1989-1992 рр.: Чернігівська крайова організація Народного руху України за перебудову»



Чернігівські Рухівці біля Монументу Борцям за волю і незалежність України", 15 липня 2009 року



Депутати демократичної групи "Чернігів" першого демократичного скликання (1990-1994 рр.) біля Каменя борцям за волю, 15 липня 2009 року

На світлині зліва направо: Молочко В.М., Зінченко М.О., Дудко М.О., Лозанюк Ж.І., Соломаха С.В., Бабкін А.Т., Чех І.З., Бабич В.І., Баранов А.А.



Сергій Жигінас та Сергій Соломаха під час відзначення 20-річчя створення Чернігівської крайової організації Руху, 15 липня 2009 р.



Сергій Жигінас підчас голодувавння на сходах Українського дому у Києві, липень 2012 року




Жигінас Сергій Вільямович (12.02.1958 р. н.), мешкає в м. Чернігові, працював програмістом кооперативу «Курсор» у 1989-1990 рр. Один із засновників Чернігівської організації РУХу 9 липня 1989 р., член РУХу з липня 1989 р. по жовтень 1990 р. Делегат Установчого з’їзду РУХу за перебудову, голова координаційної ради. Активний учасник «ковбасної революції»у Чернігові (1990).

Соломаха Сергій Васильович (04.06.1955 р. н.), мешкає в м. Чернігові, працював інженером-конструктором в/о «Чернігівський радіоприладний завод» (1979-1992), начальником управління у справах молоді та спорту облдержадміністрації (1992-1994), заступником голови правління ЗАТ «Інвестиційна компанія «СІВЕР-ІНВЕСТ» (1995-2004). З 2005 р. – помічник-консультант народного депутата. Активний учасник руху СТК, з 1988 р. – голова Ради трудового колективу(СТК) відділу головного технолога. Один із засновників Чернігівської організації РУХу 9 липня 1989 р., осередку РУХу на в/о «ЧРПЗ» в січні 1990 р., заступник голови Чернігівської крайової організації НРУ(2 лютого – 9 червня 1992 р.), заступник голови обласних організацій НРУ (1998-1999), РУХ(УНР) (1999-2001), УНП – з 2006 р. Депутат Чернігівської міської ради 1990-1994 рр., секретар демократичної депутатської групи «Чернігів», секретар комісії міськради з розслідування «ГКЧП». Голова територіальної виборчої комісії виборчого округу № 208 на виборах Президента України при повторному голосуванні 26 грудня 2004 р. Економічний оглядач газети «Сіверщина». Член Національної спілки журналістів України (2004). Один з упорядників збірника документів і матеріалів «Боротьба за незалежність України у 1989-1992 рр.: Чернігівська крайова організація НРУ за перебудову»(2009).

(довідник "Чернігівщина; 20 років незалежності України", Чернігів, 2011)








Коментарі (2)
avatar
1
"Несприйняття багатьма українцями цього державного свята як особистого та відсутність зацікавлення загалу до особистих, емоційних вражень учасників здобуття незалежності" виникли тому, що "здобуття" звелося до підняття жовто-синього прапору тоді, коли це вже не заборонялося і не каралося.
УРСР здобула незалежність не шляхом боротьби, а голосуванням на референдумі, результати якого були затверджені у Біловежській Пущі.
avatar
2
Отримання незалежності мирним шляхом вперше відкрило українцям шлях побудови демократичної державу без тривалого періоду авторитаризму і кривавих громадянських конфліктів.
При силових способах отримання незалежності, громадянської війни до влади завжди приходять диктатори.
Якщо у держави(диктатора) не має "золотого запасу" (ресурсів на зразок дешевої нафти, газу) для ощасливлення електорату він буде вимушений звертатися за допомогою до інших держав, торгуючи суверенітетом.
Втрата незалежності в наслідок цього не забариться.
Панове націоналісти і ура-патріоти, невже приклад білоруського народу Вам не доводить цю аксіому?
Якщо Ющенко пішов би шляхом Азарова-Януковича (побудова авторитаризму через розкол суспільств аз амовною ознакою ) незалежність опинилася б під загрозою.
Кожен хто проповідує авторитаризм в Україні є ворогом незалежності (може й несвідомим!)!
avatar