реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Сергій Шкарлет став в.о. міністра освіти в обхід Ради

Верховна Рада не змогла призначити новим міністром освіти та науки Сергія Шкарлета через брак голосів, тож за наполяганням президента Володимира Зеленського його призначили в.о. міністра в обхід парламенту.

На засіданні уряду 25 червня Шкарлета призначили заступником міністра й одразу ж виконувачем обов'язків міністра.

Як вказують джерела ВВС News Україна в уряді, Зеленський особисто лобіює його кандидатуру і змусив піти на такий крок в обхід Ради.

"Відбувається призначення заступника міністра освіти і науки України і покладання обов'язків міністра на Шкарлета Сергія", - заявив тихим голосом Денис Шмигаль наприкінці засідання.

Забракло голосів

17 червня прем'єр-міністр подав кандидатуру Шкарлета парламенту для призначення міністром освіти.

Проте наступного дня профільний комітет розкритикував її і у фракції "Слуга народу" забракло голосів для призначення.

Через таке рішення комітету, як кажуть співрозмовники ВВС News Україна, під головою комітету Сергієм Бабаком від "Слуги народу" захиталось крісло.

Перед тим можливе призначення ректора Чернігівського технологічного університету Сергія Шкарлета міністром освіти підняло хвилю обурення серед активістів та у ЗМІ.

Йому закидають, що багато його наукових робіт містять підозру на плагіат. Також є питання щодо його політичних зв'язків з Партією регіонів.

За часів президента Віктора Януковича Шкарлет долучився до Партії регіонів, а за президента Петра Порошенка - до його президентського блоку.

Нещодавно спалахнув ще один скандал - з'ясувалось, що Сергій Шкарлет міг цього року купити службовий автомобіль за 60 тисяч доларів, які мали піти на платню викладачам.

Всі закиди та звинувачення Шкарлет заперечує.

Від Януковича до Порошенка
Сергію Шкарлету 47 років. Він став наймолодшим ректором країни, очоливши Чернігівський національний технологічний університет в 2010 році.

Тоді ж він приєднався до команди новобраного президента Віктора Януковича й Партії регіонів.

На місцевих виборах 2010 року Шкарлет обрався до обласної ради від Партії регіонів. Але офіційно тоді значився позапартійним.

Сергій Шкарлет мав гарні стосунки з тодішнім міністром освіти Дмитром Табачником.

В 2010 році він хвалився відданістю Віктору Януковичу.

"Політичні орієнтири я обрав ще у 2004 році. На президентських виборах підтримував Віктора Януковича… Я повністю поділяю погляди і принципи Партії регіонів", - заявляв він журналістам.

Зі зміною президента змінились і політичні уподобання Шкарлета. В 2015 році він вже балотувався до обласної ради від Блоку Петра Порошенка. Тоді він не набрав достатньо голосів.

Закиди у плагіаті
На початку червня наукова спільнота "Помилки та фальсифікації в наукових дослідженнях" опублікувала інформацію про можливий плагіат у наукових роботах Шкарлета.

Спільнота випустила серію матеріалів з порівняльними таблицями його робіт та дослідженнями науковців попередніх років, в яких виявилися ідентичні частини тексту.

Сергій Шкарлет 18 червня у парламенті заявив депутатам профільного комітету, що готується спеціальний незалежний аналіз щодо плагіату. Він наполягав, що плагіатом не займався.

"Заявляю, що ніякого плагіату в моїх роботах немає. А є вирвані з контексту фрази", - запевнив він.

Кандидат Зеленського
Сергій Шкарлет як кандидат на посаду міністра освіти дуже сподобався Володимиру Зеленському.

Про це президент сам казав журналістам 6 червня на зустрічі у Заліссі.

За його словами, Шкарлета йому запропонували ректори університетів.

Зеленський зацитував ректора з Хмельницького, який захищав Шкарлета тим, що за часів Януковича всіх освітян змушували вступати в Партію регіонів.

На зауваження журналістів, що виш Шкарлета перебуває навіть не в першій 50-ці рейтингу українських вишів, радники президента парирували - "знаємо, як складаються ці рейтинги".

Загалом Зеленський пояснив журналістам, що обирав міністра сам разом із заступником голови ОП з гуманітарних питань Юрієм Костюком. І для цього навіть їздив у Чернігів.

До того візиту Зеленський роздав нагороди працівникам чернігівського університету й навіть нагородив медаллю "За працю та звитягу" керівницю студентської їдальні.

Доклався до призначення і колишній заступник міністра освіти Дмитра Табачника Олексій Дніпров, який працює в Офісі президента.

Різко проти призначення пана Шкарлета виступала попередня міністерка освіти Ганна Новосад, а також колишня перша заступниця міністра, а нині депутатка від "Голосу" Інна Совсун.

Коаліція освітніх організацій також зверталась до уряду та депутатів з проханням призначити міністром людину, яка має бездоганну академічну доброчесність, натякаючи на можливий плагіат Шкарлета.

17 червня ексміністерка освіти Ганна Новосад опублікувала документи, які свідчать, що Шкарлет витратив 60 тисяч доларів на службовий автомобіль Volkswagen Amaroc Volcano. Ці кошти нібито мали піти на платню викладачам.

Сам Шкарлет пояснив депутатам, що цей автомобіль-пікап купили для кафедри автомобільного транспорту.

"Там є наукові розробки, потрібен транспорт для перевезення техніки. Я її купив не собі, на ній я не їжджу", - запевнив Шкарлет.

Ректорська платня складала 509 тисяч грн на рік. Сам Шкарлет має 70 тисяч гривень та 30 тисяч доларів готівки, а дружина - 32 тисячі доларів.

Система Youcontrol вказує, що дружина пана Шкарлета мала стосунок до заснування двох приватних бізнесів у сфері торгівлі - "Владком" та "Ніка-сервіс 2000".

Бі-Бі-Сі Україна



Теги:регіонали, Шкарлет, МОН, плагіат, команда ЗЕ


Читайте також



Коментарі (0)
avatar