реклама партнерів:
Головна › Новини › Від редактора

Розумні люди читають газети

Знайома журналістка, побачивши тисячний номер «Сіверщини» у мене в руках, здивувалася нашому ювілею. З чого я зробив висновок: не читає нашої газети. А вона ще й гордо каже: «Я взагалі газет не передплачую. Зате читаю 30 Інтернет-сайтів!»
Я сказав їй про загальну дебілізацію суспільства — коли вже й журналісти не читають газет, а маса народу не читає ще й книжок. Адже ніякий Інтернет не замінить газету, бо саме газета змушує читача думати. Якщо справжня, як «Сіверщина». Якщо не опускає читача чорними темами і не смакує нижчеплінтусними інстинктами.

А Вахтанг Кіпіані давно викрив міф про масове читання українцями Інтернет-газет взамін газет звичайних. Він порівняв кількість відвідувачів найпопулярнішого вітчизняного сайту «Українська правда» з тиражем (щоденним!) наймасовішої польської газети. Українці програють. При тому, що населення України — на півдесятка мільйонів більше.

Згадалося, як у Портленді (США) в редакції газети «Орегонець» нам розповіли: завтрашній номер газети викладають в Інтернеті увечері. Я здивувався: «Для чого ж тоді передплачувати паперову газету?!» Виявилося, вони — не конкуренти. Бо люди люблять традиційно розпочинати день з чашкою кави чи чаю і ранковою газетою (в Америці традиційно газети розвозять з 5-ої до 6-ої ранку). І хто після цього скаже, що Америка — більш прагматична країна, ніж Україна?

«Сіверщина» — справжня газета, яка змушує читача думати. А думати нашим людям важко, обридливо. Тому навіть керівники патріотичних партій, навіть найкрутіші (на словах, звісно, бо на ділі їх мало) націоналісти не передплачують «Сіверщину». А тоді й політика їх куца і недолуга: як приклад — підтримка свободівцями народного депутата, що є адептом московської церкви.

Українці мають уже менше однієї української книги на рік. Ось у Менському районі за державною програмою сільські бібліотеки за рік отримали по одній-одненькій українській книзі. Мабуть, Азарову знову заважають «папєрєднікі»…

Мабуть, і по півгазети української припадає на кожного українця за статистикою. Так далеко ми заїдемо… Так далеко, що й українськості в Україні не знайдемо. Тож передплачуйте, українці, «Сіверщину»! Бо вона — своя.

Василь ЧЕПУРНИЙ


На фото: редактор "Сіверщини" (Чернігів, Україна) з підшивкою газети "Орегонець" (Портланд, США)



Теги:Василь Чепурний, Сіверщина, Вахтанг Кіпіані, дебілізація


Читайте також



Коментарі (2)
avatar
1
Важливою є матеріальна підтримка, передплатою чи купуванням газети у кіоску, а це крок до свідомого гуртування громадян. На відміну від так званих соцмереж(тенет). Ось за це й повинна б Держава підтримувати друковану пресу, незалежно від форми власності видання. Вітаю з тисяча першим номером і зичу більше передплатників!
avatar
2
Дякую, Миколо Пантелійовичу! І щодо останнього: Ваші слова -- та Богу у вуха!
avatar