реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Розділені брати

Сьогодні роковини смерті Митрополита Андрія Шептицького.
Недавно в Польщі вийшла книга "Розділені брати". Це про Андія і Станіслава Шептицьких, що були рідними братами, але алегорично про українців і поляків.

Станіслав Шептицький був офіцером Польських Легіонів, дослужився до генерала і в 1923 р.став міністром оборони Польщі. Митрополит Андрій не просто був головою української церкви в Австрії а потім в Польщі. Митрополит Шептицький, фактично, створив неформальну українську державу всередині австрійської, а потім польської держави.

І ця незалежність від офіційної влади Польщі була створена не стільки через церкву, а через український бізнес, через українські банки і кооперативи, каси взаємодопомоги,професійні спілки. Які,в свою чергу, фінансували українські школи, профучилища, спортивні і культурні товариства,"Просвіту". Масштаби українського бізнесу в Галичині демонструє той факт, що творений Митрополитом"Маслосоюз" контролював 50% польського експорту молочної продукції.

Вони нічого не просили і не вимагали в держави,бо то була не їх держава,вони самі створювали і забезпечували свої культурно-політичні потреби всупереч державі.

Його брат Станіслав теж був людиною високої шляхетності. Коли Пілсудський в 1926 р.здійснив державний переворот в Польщі, він... викликав пана Пілсудського на дуель. Пілсудський не був настільки шляхетний, він був прагматичний і відмовився від дуелі. Генерал Станіслав Шептицький подав в відставку з поста міністра оборони і звільнився з армії.
Такі люди були, велетні духу.

Олександр ЧЕРНОМОРЕЦЬ



Теги:Шептицький, Пілсудський, Україна - Польща


Читайте також



Коментарі (0)
avatar