реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Росія в стилі НКВС: журналіста зробили українським шпигуном

Члени Громадської спостережної комісії Москви виявили в СІЗО «Лефортово» журналіста агенції «Укрінформ» Романа Сущенка, якого Лефортовський суд Москви заарештував за звинуваченням у «шпигунстві». Про це повідомив сайт фонду «Открытая Россия».

«Ми абсолютно випадково зустріли в камері карантинного відділення Лефортовської вязниці 47-річного громадянина України Романа Сущенка. Він розповів, що він журналіст, якого звинувачують у шпигунстві. Подробиць свого затримання і звинувачень, які йому пред’явили, Сущенко не зміг нам повідомити», – повідомила член ГСК Москви Зоя Свєтова.

За її словами, співробітники «Лефортово» заборонили його розпитувати про кримінальну справу. Сущенко повідомив правозахисникам, що під час затримання на нього чинили психологічний тиск, слідчий не дозволив йому зателефонувати додому і повідомити дружині про свій арешт.

У національному інформагентстві «Укрінформ» назвали затримання Романа Сущенка, який працює в агентстві з 2002 року, а кореспондентом у Франції – з 2010 року, спланованою провокацією.

Про звинувачення на адресу Романа «в шпигунстві» колеги та його дружина дізналися з повідомлень російських ЗМІ.

«Всі звинувачення «в шпигунстві» на адресу Романа Сущенко, журналіста з багаторічною бездоганною професійною репутацією, акредитованого в одній з найвпливовіших країн Євросоюзу, яка до того ж є учасницею «нормандського формату», можуть розцінюватися лише як ще один зухвалий і неправомірний акт з боку РФ щодо українських громадян, – сказано у заяві «Укрінформу».

На момент затримання Роман перебував у відпустці і прибув до Москви в приватних цілях. Про затримання російська сторона не повідомила нікому – ні дружині, ні в дипломатичні установи, ні за місцем роботи. Дружина Анжела Сущенко, яка залишається у Франції, дізналася про затримання лише зранку в неділю, 2 жовтня, зателефонувавши родичам чоловіка після того, як він два дні не виходив на зв'язок. При цьому його родичі говорили вкрай обережно, натяками, уникаючи навіть слова «затримали». Відразу ж після того Анжела Сущенко зателефонувала на «гарячу лінію» Посольства України в РФ, а потім направила Посольству офіційну заяву про зникнення чоловіка.

«Укрінформ» і дружина журналіста уклали угоду з відомим російським адвокатом Марком Фейгіним, який захищатиме Романа Сущенка. Адвокат Марк Фейгін прибув до СІЗО «Лефортово», де вимагатиме зустрічі із затриманим.

МЗС України з’ясовує обставини затримання Романа Сущенка в Москві, а також питання доступу українських консулів. Про це повідомила речник МЗС України Мар’яна Беца у Twitter.



Теги:Укрінформ, НКВС, російсько- українська війна, українські шпигуни


Читайте також



Коментарі (0)
avatar