реклама партнерів:
Головна › Новини › МЕДИЦИНА

Рак -- дурак: перемогти його можна!

«Щорічно онкологи Чернігівщини фіксують понад 4 тисячі випадків вперше діагностованого раку різної локалізації, тобто кожного року приріст новоутворень становить півтора-два відсотки», – повідомляє завідувач поліклінічного відділення обласного онкологічного диспансеру, головний онколог Чернігова Валерій Зуб.
Фахівець наголошує, що ситуація із захворюваністю на злоякісні пухлини останні 10-15 років практично не змінюється,приріст відбувається за рахунок загального скорочення населення Чернігівщини.

«У жінок найчастіше зустрічається рак молочної залози та рак шийки матки, у чоловіків – злоякісні новоутворення бронхолегеневої системи, шлунку, кишечника, крові – це основні нозології, що формують підхід до діагностики та лікування в онкології. Якщо б ми саме ці види раку змогли вчасно діагностувати – смертність від нього значно б знизилася. А так щорічно рак забирає життя понад 2-х тисяч жителів області», - констатує Валерій Зуб.

На жаль, поки що вчені не знайшли дієвого метода лікування раку. Складність полягає у тому, що ракові клітини має кожна людина, їхня регенерації та відмирання відбувається постійно і невідомо, коли система дасть збій, в якому органі процес регенерації випереджатиме протилежний. Хоча завдяки науковим розробкам вдалося синтезувати специфічну вакцину, яка попереджає виникнення онкопатології в шийці матки. Таку вакцину має обласний онкологічний диспансер і вона застосовується доволі успішно.

В лікуванні ракових захворювань важлива роль відводиться профілактичній медицині. Цій проблемі приділяється увага з боку Президента України та Уряду, а Міністерство охорони здоров»я реалізує відповідну програму, спрямовану на посилення значення профілактичних оглядів, пошук нових інноваційних технологій і розробку сучасних хіміопрепаратів. Онкологи одностайні в думці – чим раніше пацієнт звернеться за допомогою, тим сприятливішим буде прогноз хвороби.

Валерій Зуб вважає, що ризик захворіти на рак можна суттєво (майже на 40 відсотків) знизити за умов позбавлення згубних звичок – тютюнокуріння, зловживання алкоголем, уникнення стресів, відмови від переїдання і взагалі, дотримання здорового способу життя. А якщо рак буде виявлено у конкретної людини – панікувати не слід, обласний онкологічний диспансер має все необхідне, в тому числі і висококваліфікованих спеціалістів та сучасне обладнання, аби надати своєчасну медичну допомогу.

Прес-служба управління охорони здоров»я облдержадміністрації




Теги:рак, обласна лікарня, онкологія, профілактика раку


Читайте також



Коментарі (0)
avatar