реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

Пульс подій: про хліб, тарифи й газонаркоманію

"ВДЯГНІТЬ НА НАС ЯРМО"
Виявляється, на переговорах у Харкові Янукович мало не навколішки слізно благав Росію підписати цей ганебний пакт, одягти на нас ярмо російського Чорноморського флоту. Як повідомив голова фракції Партії регіонів у Верховній Раді Олександр Єфремов, “лише за четвертим разом” наших умовлянь Росія милостиво погодилася на підписання угоди. Такий уже осоружний вигляд мав для неї цей харківський пакт, ця поступка в ціні на газ, а взамін — аж на кілька десятиліть продовження перебування її військового флоту в Україні.

ВПРЯГЛИСЯ В ГАЗОНАРКОМАНІЮ
Критикуючи уряд Юлії Тимошенко за підписану торік газову угоду з Росією і називаючи це одною з головних причин укладення харківського пакту Януковича —Медвєдєва, влада замовчує, що в певних моментах напідписувала ще гіршого. Йдеться про обсяги газу, які Україна зобов’язується закуповувати у Росії. При тому, що давно говориться, що ці обсяги явно завищені й нам нема потреби закуповувати в Росії таку кількість газу, наша влада за харківською угодою не зменшила, а ще збільшила закупівлі. І немало: майже на три мільярди. Якщо за торішньою угодою Україна повинна була закупити в Росії 2010 року близько 36 мільярдів кубометрів газу, то за новою угодою — 39 мільярдів. Усе на догоду Росії!

ДЕШЕВШЕ ГАЗ — ВИЩЕ ТАРИФИ
Схоже, дешевшим російський газ стане лише для українських олігархів. Для населення черговим обманом виявилися слова Януковича, сказані на прес-конференції на другий день після підписання харківської угоди, що, мовляв, дешевший газ дозволить не збільшувати комунальних тарифів. Міністр житлово-комунального господарства Олександр Попов заявив, що це стосуватиметься лише тих населених пунктів, де тарифи є “економічно обґрунтованими”, тобто не нижчими від собівартості робіт. А як їх “обґрунтовують” і що саме зараховують у собівартість, громадянам давно відомо. Їм весь час, при всіх підвищеннях торочать, що тарифи “не покривають” їхньої собівартості. Першою жертвою тарифів міністр назвав ту ж столицю, де, за його словами, тарифи складають лише половину “економічно обґрунтованих” розмірів. Мерія Києва спільно з міністерством вже готує чергове підвищення тарифів до “економічнор обґрунтованих”.

ДОРОЖЧАЄ НАВІТЬ ХЛІБ
Ще одною мильною булькою нової влади стало подібне запевнення, що дешевий газ стримає інфляцію, зростання цін в Україні. Ціни ростуть повзуче і невпинно. Щойно в столиці знову подорожчали хлібні вироби. І експерти прогнозують, що до кінця року хліб подорожчає ще не раз. Причинами виробники називають не так подорожчання борошна (його вдосталь після торішнього високого врожаю), як підвищення цін на дріжджі, яйця, а також на енергоносії. Втім, і борошно в другій половині року, напевно, подорожчає. У ряді зернових областей внаслідок суворої зими постраждала частина озимих, тому врожай буде меншим від торішнього — значить, чекаймо нових подорожчань.

ОТРУЄНА ЗАКОННІСТЬ
Процес узурпації влади докотився й до органів прокуратури. Генпрокуратура все більше стає філією Банкової. Про це свідчить несподівана заява Генпрокурора Медведька стосовно резонансної справи про отруєння в 2004 році Віктора Ющенка. Медведько заявив, що, можливо, умисного отруєння й не було. Факту отруєння організму тодішнього кандидата в президенти Генпрокурор не заперечує й зараз, але почав говорити, що, можливо, це було отруєння з необережності, ненавмисне або внаслідок неправильного застосування якихось ліків. Усе це різко протирічить офіційним заявам того ж Медведька, зробленим минулої осені. Тоді він запевнив, що прокуратура встановила не лише факт отруєння Ющенка, а й те, що це отруєння було зроблене умисно, зі злочинною метою. Залишалося лише остаточно встановити замовників і виконавців злочину. Отже, вищі охоронці законності, схоже, служать уже не закону, а чомусь іншому.

Підготував Петро АНТОНЕНКО




Теги:Петро Антоненко, Янукович, хліб подорожчає, газ, російський газ, тарифи, генпрокурор Медведько


Читайте також



Коментарі (0)
avatar