реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Противний характер

Противний характер - так казали про Бориса Грінченка, 160- літній ювілей якого сьогодні.

Ще б не був противним - змушував усіх навколо працювати і сам гарував, як проклятий. Прожив усього 47 років, а зробив більше за два інститути української мови! Один його словник чого вартий! Щоправда, він його не сам склав, це колективна праця, але саме Грінченко довів його до видання і вписав сам особисто 6 тисяч слів.
А ще ж художні твори! Вони, хоч і в такому собі наївному народницькому стилі, але для свого часу були потрібні, коли українського слова було жахливо мало.

У Чернігові, в земській друкарні, він видав 47 назв книг загальним накладом біля 200 тисяч примірників. Більше за всю обласну спілку радянських письменників, хоча її вічний голова Станіслав Реп'ях був членом обкому і міг би добитися видання багатьох книг. Ніт.

Якже не звати Грінченка противним характером, якщо він писав своїм сотоварищам:
" Ще не вмерла Україна,
Але може вмерти:
Ви самі її, ледачі,
Ведете до смерти!..."

З Коцюбинським, Самійленком, Міхновським, Липою та іншими він поклявся боротися за Україну, створивши "Братство тарасівців". І клятву не зрадив. Попри тяжке своє життя - донька рано померла, а за нею і її син...

А знаєте - як Грінченко визначав межу між Україною і Московщиною, оскільки державного кордону не було? Казав - треба питати у селі що на обід варять. Якщо борщ - то Україна, а якщо щі - то Московщина...

У Чернігові є вулиця Бориса Грінченка. Але така собі - "дві хати і третя строїться..."
Про Грінченка є і в моїй книзі новій "Титли і коми"

Василь ЧЕПУРНИЙ



Теги:Василь Чепурний, Бартство тарасівців, Борис Грінченко, чернігівська Просвіта


Читайте також



Коментарі (0)
avatar