реклама партнерів:
Головна › Новини › Поради

Пророщене зерно — ваші молодість і здоров"я!

ПРОРОЩЕНІ ЗЕРНА ДАРУЮТЬ СИЛУ ЖИТТЯ

З давніх часів люди використовували пророщені злаки та боби у своєму харчуванні. Про них згадується ще в індійських Ведах (в Індії й до сьогодні раціон йогів складається майже на 50% із пророщених зерен). Та й великий Гіппократ залишив позитивні відгуки щодо застосування «живих» зерен. Наші предки також використовували пророщені зерна, зокрема, для приготування каш і киселів, а ще годували пророщеними житом і пшеницею хворих.

Які ж секрети приховує в собі маленьке зернятко? У будь-якому зерні сконцентрована сила життя — величезний енергетичний потенціал. Пророщене зерно, потрапляючи в організм людини, поступово віддає свою цілющу силу, витісняючи все, що з життям несумісне.

Додавши до свого раціону пророщені зерна, ми отримуємо здоров’я, потужний заряд бадьорості та енергії.

ЦІЛЮЩІ ВЛАСТИВОСТІ ПРОРОСТКІВ

У ХІХ столітті біологи виявили, що пророщені злаки різко змінюють свій хімічний склад: живильні речовини, які до цього «спали», переходять в активну фазу (білки перетворюються на амінокислоти, крохмаль — у цукри, жири — в жирні кислоти і т. ін.). Вміст антиоксидантів та вітамінів також збільшується під час проростання в кілька разів.

Для пророщування можна використовувати практично всі види злакових, бобових, насіння овочів і горіхів.
Пророщені зерна, як пшениці, так і інших зернових, — потужний стимулятор життєдіяльності організму й корисна їжа. Вони регулюють і відновлюють життєво важливі процеси в організмі в будь-якому віці, підвищують імунітет, забезпечують нормальний обмін речовин та повноцінну роботу нервової системи; поліпшують травлення, статеву функцію, лікують екземи, виразку шлунка, підвищують працездатність; відновлюють гостроту зору, омолоджують організм. Жива енергія свіжих проростків стимулює внутрішнє самоочищення й самовідновлювальну здатність організму, підвищує гемоглобін, очищає кров тощо.

СПОСІБ ПРОРОЩУВАННЯ

Промити у великій кількості холодної води 2 ст. л. зерен (це добова норма для однієї людини, проте починати можна і з меншої кількості, залежно від сприйнятливості організму). При цьому зерна, які спливли, використовувати не слід, вони не проростуть. Зерна засипати в скляний, фарфоровий, емальований посуд із широким дном або на піднос шаром не більш як 2 см для забезпечення рівномірного проростання. Насипати на підстелену тканину або марлю чи безпосередньо на дно посуди. Зверху зерна накрити тканиною або марлею і залити водою кімнатної температури до верхнього рівня зерна. Можна зерно нічим не накривати, але тоді треба стежити, щоб у товщі зерна зберігалася волога. При цьому слід хоча б один раз перемішати зерна для рівномірного змочування водою та ефективного проростання. Посуд або піднос із зернами потрібно поставити в тепле затемнене місце і час від часу зволожувати верхню тканину. Через 8—10 годин промити зерна під проточною водою, знову викласти масу в ємність, періодично зволожуючи. Проростання зерен до рекомендованих 1—3 мм відбувається приблизно за добу-дві, залежно від температури навколишнього середовища та якості зерна.

Слід мати на увазі, що:
Під час пророщування потрібно стежити, щоб зерна не були надто сухими або вологими, якщо вони будуть надто сухими — зародок у них загине, а якщо надміру вологими — з’явиться цвіль.
Не варто пророщувати насіння надто довго, оскільки проростки стануть жорсткими та гіркими на смак.
Пророщені зерна бажано вживати відразу, в холодильнику їх можна зберігати не більше доби.
Увага! Непророслі зерна в їжу вживати не можна.

ПРОРОЩЕНА ПШЕНИЦЯ СПРИЯЄ АКТИВНОМУ ДОВГОЛІТТЮ

Пророщені зерна пшениці регулюють, відновлюють і стабілізують дію життєво важливих функцій організму в будь-якому віці, омолоджують усі системи організму, збагачують кров киснем, перешкоджають різним інфекціям та запальним процесам. Виводять з організму продукти життєдіяльності клітин, зайвий холестерин та інші шкідливі речовини, повертають гостроту зору, загоюють рани, зміцнюють серцево-судинну систему, сприяють активному довголіттю, нормалізують роботу мозку, полегшують наслідки стресів, покращують стан шкіри та волосся.

Під час лікування проростками пшениці найважливіше — налагодити вживання пророщеного зерна в перші дні. Якщо хворий не може розжувати зерно, його можна змолоти на млинку для м’яса, запивати чаєм, соком, заїдати сухофруктами та іншою їжею.
Перед початком вживання пророщеного зерна пшениці і в перші 2—3 дні рекомендують приймати аскорбінову кислоту, розчинену в теплій перевареній воді — по 0,1 г тричі на день.

Увага! Часто з початком вживання пророщених зерен з’являється біль різної локалізації. Причиною може бути велике скупчення газів, зумовлене пророщеним зерном. Також у перші дні зернової дієти можуть спостерігатися запаморочення, слабкість, рідкі випорожнення — лякатися цього не слід, неприємні симптоми незабаром минають.
Проростки пшениці погано поєднуються з продуктами бджільництва, муміє, женьшенем, золотим коренем, молочними продуктами. Тривале вживання пророщеної пшениці з медом або квітковим пилком може зумовити кропив’янку. Це сигнал, що в організмі порушена збалансованість. Не можна їсти пророщені зерна пшениці у разі виразки шлунка та дванадцятипалої кишки. Можливе загострення хронічних захворювань.

ПРОРОЩЕНЕ ЖИТО — НАДІЙНИЙ ЗАХИСТ ВІД ХВОРОБ

Дія, яку чинять пророщені зерна жита на організм людини, багато в чому схожа з пшеницею. Та за своїми цілющими властивостями жито де в чому перевершує навіть пшеницю, зокрема вміст вітаміну Е у пророщеному житі вищий, ніж у пшениці.
Жито — культура більш загартована, стійка до несприятливих умов, тобто володіє ліпшими захисними властивостями в боротьбі за виживання. Ці якості, концентруючись у зерні під час його проростання, повною мірою передаються нам, стимулюючи і зміцнюючи нашу імунну систему.

Щоденне вживання по 50—100 г пророслих зерен жита у салатах, кашах або супах сприяє очищенню і омолодженню організму, завдяки великому вмісту антиоксидантів: вітамінів А, С, Е. Пророщені зерна є гарним загальнозміцнювальним засобом для профілактики багатьох захворювань, сприяють підвищенню гемоглобіну і зниженню тиску, поліпшенню гостроти зору, нормалізації серцевої діяльності і маси тіла, зміцненню зубів і волосся і т.д. Крім того, пророщені зерна жита виводять з організму токсини і радіонукліди.

ПРОРОЩЕНИЙ ОВЕС — ІДЕАЛЬНА «ЖИВА» ЇЖА

Пророщений овес є ідеальною «живою» їжею для організму людини. Він надзвичайно багатий на ферменти, потрібні для перетравлення і засвоєння їжі, вітаміни і мінерали, містить повний набір протеїнів.
Пророщений овес особливо корисний для легенів, допомагає організму боротися з різними легеневими хворобами, у тому числі й туберкульозом.

Цілющими властивостями володіє кисіль із пророщеного вівса: сировину змолоти на млинку для кави або м’яса, розвести холодною водою, залити окропом і кип’ятити 1—2 хв. Потім 20 хв настояти, процідити і пити свіжим. Цей кисіль помічний за панкреатиту, діабету, виразки дванадцятипалої кишки. Коли ослаблений організм, такий кисіль можна вживати протягом двох тижнів.

ПРОРОЩЕНИЙ ЯЧМІНЬ — ПОМІЧ СТАТЕВИМ ОРГАНАМ

На Русі проростки ячменю були основною сировиною для приготування квасу, пива, ячмінного оцту та випічки. У процесі пророщування в зернах відбувається активізація діяльності ферментів, що сприяють розщепленню поживних речовин. Таким чином, під час вживання в їжу з лікувально-профілактичною метою пророщених зерен ячменю чи ячмінного солоду організм людини витрачає значно менше енергії на засвоєння поживних речовин, ніж під час вживання традиційних продуктів харчування, вироблених із непророслого ячмінного зерна (ячні і перлові крупи, ячмінний хліб).

Характерною особливістю пророщеного зерна ячменю є також більш високий вміст у ньому (порівняно із непророщеним ячмінним зерном) вітаміну Е і вітамінів групи B.

Регулярне вживання в їжу пророщених зерен ячменю рекомендоване в разі захворювань жіночої (захворювання молочної залози, кандидоз, ендометріоз, міома матки, захворювання яєчників та ін.) та чоловічої (простатит, аденома передміхурової залози та ін.) статевої системи.

Кисіль із пророщених зерен ячменю корисно вживати людям, хворим на діабет, виразку шлунка і дванадцятипалої кишки. Для цього проростки подрібнюють на млинку для м’яса або кави. Потім слід додати трохи холодної води, залити окропом і кілька хвилин кип’ятити. Отриману суміш залишити на 20 хв, перецідити. Приймати такий кисіль потрібно свіжоприготовленим протягом півмісяця.

ПРОРОЩЕНИЙ ЛЬОН — ПРОФІЛАКТИКА СЕРЦЕВИХ ХВОРОБ

У проростках льону міститься унікальне лляне масло (до 52%), легкозасвоювані білки і вуглеводи. Пророщений льон корисно вживати в разі дисбактеріозу, алергії, артритів та артрозів, атеросклерозу, ішемічної хвороби серця. Це дуже добрий засіб для профілактики серцево-судинних захворювань, має загальнооздоровчу дію. Пророщений льон рекомендують до вживання вагітним, у разі захворювань судин, у тому числі судин головного мозку.

Спосіб пророщування — відкритий (між шарами марлі або бавовняної тканини). Добова норма — 10—15 г (1 ч. л.) вранці перед їдою. Для тривалого зберігання проростки льону можна законсервувати в меду. Проростки змішати з медом у співвідношенні 1:4, зберігати в холодильнику.

ПРОРОЩЕНА ГРЕЧКА — ЗАГАЛЬНЕ ОЗДОРОВЛЕННЯ ОРГАНІЗМУ

Пророщені зерна гречки (для пророщування слід брати тільки зелену гречку) цінні насамперед тим, що містять «антисклеротичний вітамін» — рутин (вітамін Р). Рекомендують їх до вживання для профілактики і лікування атеросклерозу, гіпертонії, ішемічної хвороби серця, геморою, варикозного розширення вен, кору, ангіни, захворювань нирок і печінки, ожиріння, цукрового діабету, застуди. Цей перелік далеко не повний, оскільки проростки гречки мають широкий спектр оздоровчої дії і надзвичайно ефективні для загального оздоровлення організму.

Спосіб пророщування: зерна зеленої гречки ретельно промити, замочити в чистій прохолодній воді на 1—2 години, потім знову промити (під час замочування гречка, як і насіння льону, виділяє слиз), злити воду і залишити вологу гречку постояти ніч.
Найліпше ємність із зернами прикрити кришкою, але нещільно, щоб зайва волога випарувалася і знову не утворився слиз, який не всім до вподоби. До ранку з зерняток уже проклюнуться проростки! Перед вживанням зерна знову слід промити, щоб змити слиз, якщо той виділився.

Пророщену зелену гречку можна їсти в такому вигляді, а можна підсолити та полити нерафінованою олією. Пророщені зерна також добре додавати в овочевий салат.

Варто зазначити, що зелена гречка — потужний очисник, що може призвести до дискомфорту в кишечнику, тож людям із проблемами травлення не завадить проконсультуватися з лікарем перед початком вживання проростків.

ЗАСТЕРЕЖЕННЯ ЩОДО ВЖИВАННЯ ПРОРОСТКІВ

Вживання проростків може бути протипоказане внаслідок індивідуальної непереносності або наявності певних захворювань. Тож перед початком регулярного вживання бажано проконсультуватися з лікарем.
Перші 2 місяці вживати проростки не частіше 5 разів на тиждень.

Не вживати проростки після 14—15-ї години, і тим більше на ніч, оскільки це дуже високоенергетична їжа.
Не вживати проростки, які почали пліснявіти.

Проростки слід ретельно пережовувати до тих пір, доки вони під дією слини не перетворяться на рідку та однорідну масу (потрібно робити щонайменше 60 жувальних рухів, хворі люди повинні пережовувати ще довше). Це дуже важливо для засвоєння організмом усього комплексу поживних речовин. Для людей, у яких є проблеми із зубами, рекомендують подрібнювати пророщені зерна. Своїх цілющих властивостей вони від цього не втрачають.

Добре додавати проростки в салати, бутерброди, каші, вінегрети тощо або їсти окремо з олією.
Ліпше вживати проростки свіжими, а не термічно обробленими.

Джерело: Ваше здоров"я




Теги:гречка, пшениця, пророщене зерно, льон, спосіб пророщування зерна, жито


Читайте також



Коментарі (0)
avatar