реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Про різні революції та корупцію

У 1963 році, шах Ірану Мохаммед Реза Пехлеві запустив програму радикальних економічних та соціальних реформ — "Білу революцію", основою якої стали аграрна рефрма та прискорена індустріалізація із залученням іноземного капіталу.

Уряд за нафтодолари викупляв за ринковою ціною землі у поміщиків і передавав її селянам за ціною на 30% менше з відтермінуванням сплати на 25 років під майже нульовий відсоток. Охоплено було 9 млн. чоловік (40% сільського населення). За короткий час були створені з нуля металургія, нефтохімія, кораблебудування та автопром. Доля промисловості в ВВП зросла з 27% до 72%, Іран став 14-ю економікою світу.
ВВП на душу зріс з $2,4 тис. в 1962 році до $6,7 тис. в 1976-му.

Але отримавши землю, селяни не змогли конкурувати в ринкових умовах, розпродавали землю і переїздили до міст. В зв'язку з безграмотністю багато з них не змогли знайти роботу. Бурхливий розвиток легкої та переробної промисловості розорив безліч дрібних ремісників. Все це створило значну протестну масу.

Оскільки спецслужба шаха САВАК майже розгромила світську опозицію, на політичну арену вийшла опозиція ісламська. Очолив її аятола Рухола Хомейні, який 15 років жив у Парижі і писав праці, як має жити Іран по законам ісламу.

Демократичний президент США Джиммі Картер та інші демократичні уряди цивілізованого світу не лише не підтримали шаха Пехлеві, а й всіляко сприяли його поваленню, і в 1979 році він втік до Єгипту. Натомість була встановлена теократична диктатура внаслідок ісламської революції. Про "Білу революцію" наказано було взагалі забути.

Ясно, що показники ВВП одразу впали в 4 рази, а відповідно і рівень життя трудящих Сходу.

Аятола Хомейні негайно віддячив Д.Картеру за підтримку - оголосив США країною сатани і захопив у заручники працівників посольства. Цікаво, що при шаху дійсно була значна корупція, але з часом вона стала ще більшою при "духовному" керівництві.При чому настільки більшою, що сусідські таліби обрали боротьбу з нею приводом до війни.

Костянтин ЗАЦАРНИЙ



Теги:Корупція, сунніти, Україна - Іран, таліби, Іслам


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
Це ті реформи, що їх не спромігся чи не встиг запровадити в Укра їнській державі Гетьман Павло Скоропадський. Нетерплячі соціалісти, підкуплені більшовицькою Москвою, повалили Гетьманат, чому той і не опирався ( білогвардійський спротив до уваги не беремо як антидержавний).
avatar