реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Про опалювальний сезон – серед літа

Субсидії та пільги на Чернігівщині мають більше половини домогосподарств. Як розповів директор департаменту соціального захисту населення Чернігівської обласної державної адміністрації Олег Русін, в середньому на одну родину надавалася субсидія у розмірі двох тисяч гривень. Проте боржникам комунальних послуг надалі субсидії надаватися не будуть.

На «круглому столі» у Чернігові мова йшла про підготовку до опалювального сезону. Дуже вчасно. Не з огляду на холоднувате літо, а на тенденції щодо автономного опалення, створення об’єднань власників багатоквартирних будинків та й взагалі саме влітку утеплюють передбачливі господарі свої оселі, щоб було тепло взимку.

За словами генерального директора «Технова» (ця фірма орендує Чернігівську ТЕЦ – власність міської громади) Олексія Щербини опалювальний сезон 2016-2017 пройшов у нормальному режимі та без аварій. На забезпечення теплом чернігівців не вплинули ні блокада з постачанням вугілля, ні соціально-економічні фактори. Звичайно, що ці події вплинули на економіку підприємства, але жодним чином на теплопостачання до осель містян.

Керівник теплогенеруючого підприємства розповів, що вже з квітня кампанія розпочала підготовку до наступного опалювального сезону. На сьогоднішній день практично всім користувачам «Технови» встановлені засоби обліку тепла. Реалізовуються ремонтні програми обладнання станції та тепломереж. Всього ця інвестиційна програма коштуватиме 64 мільйони гривень. Не забуває підприємство і про планові ремонти тепломереж, особливо тих, які під час щорічних випробувань показують себе не на «п’ятірку».

За словами заступника голови правління ПАТ «Облтеплокомуненерго» Тетяни Водник опалювальний сезон підприємство завершило також без проблем та аварій. Але економічна ситуація, що склалася викликає занепокоєння. Адже, у 2015-2016 роках постачальник тепла практично залишився без коштів через невиплату державної компенсації за нараховані субсидії. І лише протягом цієї зими вдалося акумулювати кошти на поточні ремонти. Також ПАТ «Облтеплокомуненерго» продовжує виконувати програму із встановлення лічильників у багатоквартирних будинках.

Проблемою стає знову індивідуальне опалення в багатоквартирних будинках. Звісно, теплопостачальники проти, адже вислизає з їх опіки платник. Але за словами головного архітектора міста Сергія Калюжного можливість індивідуально вирішувати питання власного комфорту – це добре.

Сергій Калюжний: «Але хто бере на себе відповідальність за обслуговування цих тепломереж у майбутньому? Індивідуальне опалення – це як «порохова діжка»! І не відомо, яка вартість його буде у майбутньому. І який вплив індивідуальне опалення має на екологію?».

На зустрічі теплопостачальники переконували – чим більше споживачів централізованого постачання, тим воно стає дешевшим. Проте щось цього ніхто не відчув при зростанні тарифів. Тому депутат, секретар постійної комісії з питань житлово-комунального господарства, транспорту і зв'язку та енергозбереження Чернігівської міської ради Сергій Воробйов і зауважив: «Теплогенеруючі кампанії мають зробити і чернігівцям, і забудовникам такі умови постачання послуг, щоб до них хотіли йти, а не міняти на альтернативні варіанти обігріву осель».

Обмінявшись шпильками, представники теплогенеруючих компаній та громадськості, зійшлися на тому, «тарифи меншими навряд чи будуть, а от зробити свій будинок економним — це суттєвий внесок у майбутнє».

Василь ЧЕПУРНИЙ, "Голос України"



Теги:Технова, енергоефективність, Опалювальний сезон


Читайте також



Коментарі (0)
avatar