реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Про Нобелівську премію з літератури

Однозначно це найскандальніша премія від самого початку її заснування. В історії її вручень є геть негідні періоди, коли ще живі літературні генії Антон Чехов, Еміль Золя, Лев Толстой її не отримали, натомість нікому не відомі скандинавські літератори нагороджувалися пачками, особливо на початку її історії.

Серед її лавреатів є люди, які ніколи художньою літературою не займалися. Серед них математик і філософ Бертран Рассел, політик Вінстон Черчіль, журналістка Свєтлана Алєксієвич, рок-співак Боб Ділан. Останній був настільки спантеличений цим нагородженням, що навіть хотів від неї відмовитися, але обмежився лише тим, що не приїхав на церемонію нагородження.

Ця премія занадто заполітизована. Так її отримали Солженіцин і Бродський не тому, що були видатними письменниками, а тому, що були вигнанцями з СРСР.

Від Нобелівської премії відмовився Борис Пастернак під тиском каральних органів СРСР. Без жодного на себе тиску від неї відмовився Сартр. Але не відмовився і не міг відмовитися Міхаїл Шолохов, такий собі літературний фунт, на якого записали авторство геніального роману Тіхій Дон. Міхаїл Шолохов - креатура ГПУ. Більшовикам потрібен був письменник з народу, малописьменний, простий, як швеллер. ГПУ організувало літературний процес по створенню шедеврів за допомогою літературних негрів, серед який був навіть Андрєй Платонов.

Політизації Нобелівки в найближчому майбутньому нічого не загрожує, позаяк культур-марксисти становлять більшість серед тих, хто вирішує кому її присудити.

Валентин ЛУЧЕНКО



Теги:Валентин Лученко, Антон Чехов, БРОДСЬКИЙ, Солженіцин, Нобелівська премія


Читайте також



Коментарі (0)
avatar