реклама партнерів:
Головна › Новини › Гарячий коментар

"Приватбанк" став державним. Щоб бути знову проданим?

Клієнти «Приватбанку» не матимуть проблем із доступом до своїх коштів — зарплати, пенсії, стипендії, які проходять через цей банк, надходитимуть справно. У цьому запевнили міністр фінансів Олександр Данилюк та голова Національного банку Валерія Гонтарева на спільній прес-конференції.

Нагадаємо, увечері в неділю, 18 грудня, на засіданні уряду було оголошено, що ПАТ «Приватбанк» переходить у стовідсоткову державну власність.

«Таке рішення було ухвалено з огляду на системне значення найбільшого у країні банку», — пояснив О. Данилюк. За його словами, це дасть змогу стабілізувати фінустанову, зберегти кошти майже 20 мільйонів вкладників та забезпечити стабільність фінансової системи країни. «Це дає можливість вкладникам мати безперервний доступ до своїх грошей. Із процедурних причини тимчасово, на один день, буде зупинено обслуговування клієнтів — юридичних осіб. Уже робляться кроки, щоб це мало мінімальний вплив на їхній бізнес. Інших обмежень для клієнтів нині не передбачено і не відбувається»

Чому «Приватбанк» став державним?

Глава Нацбанку Валерія Гонтарева пояснила, що причиною націоналізації стало те, що акціонери не виконали програму докапіталізації.

Простою мовою це означає, що у «Привату» не вистачає резервних грошей. Банк видавав кредити компаніям, скажімо так, близьким до його власників. Умови цих кредитів були настільки пільговими, що застав під них або взагалі не вимагали, або вони виявлялися незначущими. Суму сумнівних кредитів експерти оцінюють у 130—140 мільярдів гривень. Є підозри, що так з банку виводилися капітали. Тепер, коли банк націоналізовано, експерти пророкують, що необхідні для докапіталізації кошти візьмуть з державної, тобто нашої з вами, кишені. Допустити ж банкрутство «Привату» Нацбанк не міг через те, що це — найбільша фінансова установа країни, і зупинення її діяльності мало б руйнівні наслідки для держави.

Гонтарева, як і міністр фінансів, запевнила, що нині ситуація під контролем, адже «Приватбанком» уже керує держава, та додала, що перехід банку в державну власність відбудеться відповідно до ст. 41.1 Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб».

В той же час власник (уже колишній), олігарх і мільярдер, що диве у Швейцарії, Ігор Коломойський так прокоментував відняття у нього банку: " Если национализация "во благо государства и народа Украины", зачем порошенковские прихвостни в первый же день заявляют "После стабилизации Приватбанк продадут" (сообщил министр финансов Александр Данилюк). Это не национализация ради спасения вкладчиков, ЭТО РЕЙДЕРСТВО!
"Приватбанк это пирамида, пылесос, лохотрон и Нацбанк это героически остановил."
Если бы это было правдой, почему не остановили раньше на протяжении почти 3х лет правления Порошенко и Гонтаревой в Нацбанке? Только вчера узнали, что руководство Приватбанка "всех обманывает и обогащается за счет простых украинцев и государства"? Нет конечно! Просто с Фирташем, Пинчуком, Ахметовым удалось договориться и порешать, а Коломойский с соратниками бузят, качают президентский трон. Надо их "деолигархизировать" и посадить для надежности".



Теги:ПриватБанк, міністр фінансів, фінансова стабільність, НБУ, націоналізація


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
Якщо цікавить кредит, то раджу почитати цю статтю, яка допоможу вам вибрати кредитора
avatar