реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Премію Коцюбинського -- Тетяні Сосновській!

Наш колектив Літературно-меморіального музею-квартири Павла Тичини в м. Києві висуває на здобуття премії ім. Михайла Коцюбинського за 2012 рік у номінації «Народознавство» директора музею, Заслуженого працівника культури України Тетяну Сосновську.

Готуючись до відзначення 120-річного ювілею Павла Тичини, ще за кілька років до цієї дати директор музею Тетяна Вікторівна Сосновська провела велику роботу по організації творчих заходів, мистецьких акцій, наукових досліджень, конкурсів, музейних експозицій, книг, аудіо та відеоматеріалів,, які були презентовані в рік 120-ліття геніального поета, уродженця землі Чернігівської. Значну частину своєї роботи Тетяна Вікторівна спрямувала на увічнення памʹяті Павла Тичини та популяризації його спадщини на батьківщині поета – Чернігівщині. Так, з її ініціативи була звернена увага на діяльність Пісківського музею, вдвічі збільшено його штат,.

З ініціативи Тетяни Вікторівни за сприяння парламентського Комітету з питань культури і духовності Верховної Ради України була ухвалена Постанова про відзначення 120-рчного ювілею П.Тичини на державному рівні. Це дало можливість реалізувати низку загальноукраїнських акцій, присвячених ювілею поета:

- Випуск Національним банком України ювілейної срібної монети;
- Випуск Укрпоштою маркованого конверту з портретом Павла Тичини;;
- Видання коштом держави І тому «Вибраних творів» Павла Тичини у серії «Бібліотека Української Літературної Енциклопедії: вершини письменства».

Тетяна Сосновська була автором і керівником започаткованих літературних тичинівських конкурсів. Вона також автор проекту низки видань творів Павла Тичини та видань, повʹязаних з іменем поета, що побачили світ у період 2011- І кварталу 2012 років, в цих виданнях є упорядником, видавцем, редактором.Ось ці видання:

- Тичина П. Послав я в небо свою молитву: Вибране.
- Тичина П. Хор лісових дзвіночків: Книжка-розмальовка.
- Тичина П. Ластовенятко: Вірші для дітей.
- Тичина П. Слово до земляків. Поезії. Книга-подарунок для випускників Бобровицького району Чернігівської області.
- Як хочеш буть поетом: Поезія, проза Бобровиччини.
- Мій Тичина: Збірка творів членів Малої Академії Наук України, присвячена 120-річчю П.Тичини.
- Тичина П. Вибрані твори у двох томах. Том перший.
- Аудіодиск «Сила і ніжність болю»: вірші П.Тичини у виконанні Народного артиста України О.Биструшкіна..
- Тичина П. Де тополя росте: Вірші українською та англійською мовами.
- Тичина П. Скорбна мати (українською, англійською, грузинською, російською, французькою мовами

Сосновська була також ініціатором та одним з організаторів таких ювілейних тичинівських заходів, як Всеукраїнський тичинівський літературний конкурс під егідою Малої Академії Наук України «Моя країна – Україна»; творчий конкурс для учнів Бобровицького району Чернігівської області; презентації книг П.Тичини та видань про нього в Києві, Чернігові, Бобровиці. З ініціативи Т. Сосновської до ювілею Павла Тичини студією «Укртелефільм» режисером Олегом Біймою був знятий та презентований в музеї фільм «Посвята Павлові Тичині».

Окрім того, Тетяна Сосновська була організатором і автором публікацій, присвячених ювілею Павла Тичини в багатьох періодичних виданнях України. Вона активно пропагує творчість Тичини на українському радіо та телебаченні.

Тетяна Сосновська згуртувавши довкола своїх ідей та проектів членів родини Тичини, створила музей-галерею в Пісківській ЗОШ І-ІІІ ст. ім. Павла Тичини, організувала висадження трояндової алеї пам»яті в с. Пісках, запросивши на цю акцію відомих діячів культури та науки з Києва, Чернігова.

В лютому 2012 року з ініціативи Т.Сосновської в соціальних мережах була проголошена акція «Виховуймо розумну націю разом!» по збору книг до бібліотеки Бобровицької ЗОШ №1. У квітні 2012 року до школи було передано понад 700 книг

Хочеться наголосити на тому, що більшу частину своїх проектів Тетяна Вікторівна поєднує з Чернігівщиною, що говорить про її особистий внесок у розвиток культурної сфери області.

Колектив музею вважає, що така масштабна робота, проведена Тетяною Вікторівною Сосновською, заслуговує на високу та почезну відзнаку – Премію імені М.М.Коцюбинського, який був літературним вчителем та духовним наставником Павла Тичини.

Голова Ради трудового колективу Г. ДОНЕЦЬ



Теги:музей Тичини, премія Коцюбинського


Читайте також



Коментарі (0)
avatar