реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Позов проти Бернеса

Ніжинська міськрайонна благодійна організація "Благодійний фонд "Ніжен" подала позов в адміністративний суд Чернігівської області проти Ніжинської міської ради з приводу пам'ятника артисту Марку Бернесу.

"Вважаємо, що Рішення взяти на баланс монументальну композицію було ухвалено з порушенням чинного законодавства України та є незаконним". -- говориться в позові. Адже нема рішення Кабінету міністрів України про увічнення пам'яті Марка Наумовича Неймана (Бернеса), а такі пам'ятники можуть ставитися виключно за рішення уряду. Якщо, звісно, вшановувана особа є виждатним діячем української культури.

Марк Бернес, як відомо, є радянським артистом, а Україна рішення про правонаступництво СРСР в цьому питанні не приймала, -- зауважують автори позову.

"Таким чином, підстави, що надають можливість вважати діяча культури і мистецтва СРСР Марка Наумовича Неймана (Бернеса) діячем національної культури і мистецтва відсутні", -- цитата з позовної заяви.

Вихід благодійний фонд "Ніжен" пропонує наступний: "Садово-паркова скульптурна композиція, виготовлена Ю.Коптєвим, могла б бути прийнята до комунальної власності територіальної громади міста Ніжин як мала архітектурна форма, що уособлює кіноперсонаж фільму "Два бійці" Аркадія Дзюбіна, із вимогою до її власника щодо усунення порушень Законів України "Про регулювання містобудівної діяльності" та "Про благоустрій населених пунктів" шляхом видалення з кам’яної брили інформації, яка не стосується цієї садово-паркової скульптурної композиції, а саме надпису "Марк Бернес 1911 – 1969" та "Цей пам’ятник збудовано на честь 100-річчя з дня народження".

Керівником Благодійного фонду "Ніжен" є відомий громадський діяч Ніжина, підприємець, член правління обалсного товариства "Просвіта" імені Т.Шевченка Микола Шкурко.



Теги:Бернес, Микола Шкурко, пам'ятники, Ніжин, БФ Ніжен


Читайте також



Коментарі (2)
avatar
1
Нема також і юридичних підстав відносити скульптуру до пам'ятників місцевого значення. Більше того скульптура Аркадія Дзюбіна розміщена також з порушенням містобудівного законодавства, про усунення чого також йдеться у позові.
avatar
2
Ви, мабуть, знаєте, пане Василю, що недавно суд визнав незаконним знесення пам'ятника Леніну в Черкасах.
Нема чітких інструкцій як належить виконувати Указ Президента України, відповідно відсутній контроль за його виконанням. Це характерний приклад владного популізму.
Мабуть, тому ніхто не хоче братися за таку очевидну справу - демонтаж пам'ятників Леніну, тим паче, що на їх сторожі є потужний інститут громадянського суспільства - КПУ.
Коли з'явиться рівноцінна протилежна сторона, зокрема на Чернігівщині, проблема з пам'ятниками Леніну вирішиться.
avatar