реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Знак заснування козацької сотні

Перший в Україні пам’ятний знак на честь заснування сотні відкрито у Вертіївській ОТГ

Досі ми знали героїчні Крути, а відтепер знатимемо і Вертіївку, що також поблизу славного Ніжина.

Урочисте відкриття Пам’ятного знака на честь заснування у 1652 році Веркіївської сотні Ніжинського полку Війська Запорозького відбулося 8 травня у Вертіївці, адміністративному центрі об’єднаної територіальної громади. Велетенський камінь, який нагадуватиме про цю славну подію в історії української державності, а також символізує непохитність духу українського козацтва, встановлено прямісінько перед будівлею управи громади. Ініціювали цю справу: підприємець, що має вертіїське коріння, директор Благодійного фонду «Ніжен» Микола Шкурко; громадський активіст Владислав Попович і воєнний історик Сергій Коваленко, котрі є співзасновниками Громадської ініціативи «Почесна Варта» і ГО «Ніжинське антикорупційне бюро»; директор Музею національної пам’яті села Вертіївка, учасник АТО Максим Вертюк, а встановив пам’ятну таблицю директор підприємства "Граніт-Сервіс" Олексій Купка.

Оскільки ця непересічна подія відбувалася в День пам’яті і примирення та напередодні Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, то від самого ранку в центрі села панувало урочисте піднесення, лунали патріотичні пісні, а біля обеліску Слави застигла почесна варта. На традиційний мітинг-реквієм зібралися жителі Вертіївки, учні, учасники АТО, щоб вшанувати двох останніх вертіївських фронтовиків-ветеранів Івана Герасименка та Олену Проценко, які знайшли в собі сили прийти до пам’ятника, і вклонитися односельцям, які полягли в боях, захищаючи рідну землю від німецьких окупантів. Їхні імена увічнено в граніті меморіала, що височіє на найпочеснішому місці. Про події, які й досі відлунюються болем у серцях, бо не мають терміну давності, говорив голова Вертіївської ОТГ Ігор Мороз. Вшанували пам’ять полеглих хвилиною мовчання. До підніжжя пам’ятника лягли весняні квіти.

Потому місцевий люд рушив до будівлі управи ОТГ, де відкриваючи Пам’ятний знак на честь заснування Веркіївської сотні, пригадали історичні події понад трьохсотп'ятидесятилітньої давнини. Водночас відбулася презентація книги «Веркіївська сотня Ніжинського полку Війська Запорозького: історичний нарис», автори якої й стали ініціаторами події. Відкрив урочистості Максим Вертюк, котрий є керівником військово-патріотичного гуртка «Веркіїівська сотня», виховує в юних душах почуття патріотизму і любові до України. Адже з початком російської агресії на Донбасі він став учасником кривавого протистояння з окупантом, що вже триває шостий рік. Тому й закликав глибше вивчати свою історію, щоб винести вчасно важливі уроки.

Аналогію між подіями часів доби Гетьманщини і сучасністю провів під час свого виступу голова Благодійного фонду «Ніжен» Микола Шкурко. Він, зокрема, зазначив: «Сьогодні ми відкриваємо перший в Україні Пам’ятний знак на честь заснування сотні - адміністративно-територіальної і військової одиниці Війська Запорозького в складі Ніжинського полку, який свідчить про те, що на той час містечко Веркіївка було значним та відігравало важливу роль у боротьбі за українську державність. І як колись Веркіївська сотня була однією з найбільших (до неї входило, як свідчить історія, 24 поселення сучасних Ніжинського і сусідніх з ним районів), так і зараз Вертіївка однією з перших в області включилася в процес адміністративно-територіальної реформи і чотири роки тому стала центром об’єднаної територіальної громади. За цей короткий в історичному вимірі час ви довели, що є сильною спільнотою, самодостатньою, здатною самостійно вирішувати свої проблеми і впевнено розвиватися. А сильна громада – це сильна держава. І тоді ніякі вороги нам не страшні. Тому й треба вивчати свій родовід, бо тоді виявиться, що ви є не просто нащадками козаків, а й маєте родинну спорідненість. Адже і мій прапрадід Олександр Зимницький був шляхетного веркіївського роду, про що дізнався недавно».

Потому Микола Шкурко вручив книжку, співавтором якої він є, юному патріотові з гуртка «Веркіївська сотня».

Про те, що історія козацької держави Військо Запорозьке розпочалася в складні для України часи нагадав, тримаючи слово, Сергій Коваленко: «Веркіївська сотня – це була прикордонна місцевість, яка служила буфером від навал ворогів. І місцеві козаки відігравали в ній надзвичайно важливу роль, що й описано у даній хроніці.

Я хотів би, щоб кожен житель вашого селища не тільки сповнився гордості за свою землю, за своїх героїчних предків – козаків, а й відчув себе їхнім нащадком і гордо ніс дух козацтва. Я мрію, що в кожному містечку буде встановлено такий знак, який нагадуватиме про нашу славну історію як козацької держави».

Віриться, що приклад Вертіївки буде підхоплено, адже і в Ніжині вже встановлено подібний пам’ятник на честь Ніжинського полку. Це має не просто історичне значення, а є дороговказом до звершення сучасної Перемоги.
БФ "Ніжен"



Теги:Веркіївська сотня, Вертіївка, Ніжин, БФ Ніжен, Микола Шкурко


Читайте також



Коментарі (0)
avatar