реклама партнерів:
Головна › Новини › Споживач

Поради для ідеального шашлику

Головні тонкощі і секрети приготування шашлику

Насправді приготувати соковитий, але в той же час прожарений шашлик, покритий апетитною рум’яною скоринкою, зовсім не складно, потрібно лише дотримуватися деяких правил.

Правило 1. Шматочки м’яса потрібно розташовувати над розжареним вугіллям на відстані не менше, ніж 15 см. Мангал краще всього використовувати чавунний.

Правило 2. Для маринування продуктів бажано вибирати скляний, емальований або глиняний посуд. Ні в якому разі не можна використовувати для цих цілей алюмінієву каструлю, адже окиси даного металу можуть вступити в реакцію з рідинами та продуктами, неабияк зіпсувавши їх смак.

Правило 3. Як м’ясо, так і риба, призначені для запікання на решітці або рожні, обов’язково повинні бути молодими, а також відрізнятися соковитістю і свіжістю. Якщо ви плануєте приготувати шашлик зі свинини, подбайте, щоб на шматочках не було багато жиру. Справа в тому, що сало сплавиться і підгорить, а це додасть м’ясу неприємний присмак.

Правило 4. Перед готуванням радимо гарненько змастити шампури або решітку соняшниковою олією, потім трішки їх нагрійте. Поки м’ясо готується, його періодично потрібно поливати такими рідинами, як жир, суміш чистої води з соком лимона або ж з маринадом. Пропорція – 50х50. Для того, щоб надати м’ясу або рибі більше соковитості, можна покласти на шматочки теплого шашлику трішки вершкового масла.

Правило 5. Не варто нарізати м’ясо для шашлику занадто грубо. Ідеальний шматок повинен мати товщину приблизно 2-2,5 см, в протилежному випадку він вийде не зовсім просмаженим. На шампур м’ясо нанизують вздовж волокон, розташовуючи більш великі шматочки в середині (вони жирніше), а ті, що трохи дрібніше – по краях. При цьому потрібно простежити, щоб жоден з них не звисав і не бовтався.

Правило 6. Шматочки шашлику слід чергувати з кільцями цибулі або солодкого перцю. Прошарок з овочів бажано так розташувати між м’ясом, щоб вони практично не визирали. Частенько в місцях, де шматочки занадто щільно спресовані, шашлик залишається погано просмаженим. Щоб він обсмажилася максимально рівномірно, періодично розділяйте злиплі шматки.

Правило 7. Шампури з м’ясом слід якомога щільніше укладати поруч один з одним. Це дозволяє вогню горіти слабкіше, виділяється більше диму, завдяки чому шашлик стає ще смачніше. Поки м’ясо готується, шампури обов’язково потрібно перевернути один-два рази, але не частіше, щоб не пересушити.

Дізнатися, чи готовий шашлик, дуже просто. Для цього потрібно лише акуратно надрізати шматочок. Якщо м’ясо дало прозорий сік, його можна сміливо подавати до столу. А ось рожевий свідчить про те, що шашлик ще не готовий. Якщо соку і зовсім немає – сталося найстрашніше: м’ясо пересушене і його можна спокійно викидати. Врахуйте свої помилки і приступайте до приготування наступної порції.

Правило 8. Шашлик ніколи не готують на вогнищі з деревини сосни, ялиці, ялини, в’яза, клена, ясена, осики, модрини, горобини, вільхи, акації, верби і тополі. Під час горіння цих дерев в повітря виділяється низка канцерогенних речовин, які легко проникають в смажену над багаттям їжу. Найшкідливіше, що можна чекати від таких дров, – шашлик придбає огидний запах і смак.

Найкраще для подібних цілей підходять сухі фруктові дерева. На півдні абсолютним фаворитом є абрикос, під час тління якого м’ясо набуває солодкуватий присмак і найніжніший аромат. З деревини сливи виходять досить стійкі вугілля, що славляться відмінною горючістю. А ось яблуня і вишня цінуються завдяки здатності наділяти м’ясо воістину чарівним ароматом. Варто лише підкинути в палаюче багаття парочку вишневих полін, і ваш майбутній шашлик просочиться чудесним, ні з чим не порівнянним запахом.

Приємного апетиту!
Домохазяйки



Теги:шашлик, відпочинок на природі, їжа, поради


Читайте також



Коментарі (5)
avatar
1
Пане Василю, Ви пропагуєте вдосконалений, але самий первісний і шкідливий метод приготування м'яса - на прямому вогні, в диму. Дим, навіть самий запашний, вишневий, - кацероген. Не випадково наші пращури, шо їли засмажене на вогнищі і задимлене, настромлене на прутик чи вертел м'ясо, жили до 30 - 40 років. 
Окрім цього, шашличники - самі масові винуватці лісних пожеж.
avatar
2
не нравится, не ешьте, это ведь дело хозяйское! может шашлык и вреден, но зато какой вкусный!!! особенно, после зимы, пожарить первый шашлычок..... а на счет пожаров, просто людям нужно быть аккуратней и внимательней, вот и все!
avatar
3
Уже давно отдаю предпочтение тушеному мясу в пряном кисло-сладком соусе в сопровождении сухого вина. Рекомендую.
А после долгого ожидания на свежем воздухе, да еще после 100 грамм водки и пригорелое задымленное мясо покажется деликатесом.
avatar
4
Кавказські народи їдять шашлик і живуть до ста років!)
Хоча тушковане м`ясо також смакота. Головне не перїдати!
avatar
5
Шановні! По моему в  приготуванні шашлику головне не дрова і дим, хоч це теж важливо, але слід сказати, що мясо треба брати з ошейка, звичайно молоде і свіже, мариновати потрібно спочатку, часов 3-4 в цибулі, порізаній чи прокрученій,вона так "розїсть" мясо, що воно стане біле, без солі, а після добавить сіль,спеції і уксус, найкраще яблучний уксус (він не змінюе формулу крові) і продовжити маринувати ще часов 3-4.,а жарить потрібно на вугіллі деревяному,(там диму немае) найкраще підходить корінь саксаула, він горить довго і жарко, а в наших умовах вишня і дуб.
avatar