реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Помер Михайло Горбачов

У мене було особливе ставлення до нього. Мої студентські роки припали на його Перебудову, тому друзі мене так і називали - Горбачов...

Хто не жив у Радянському союзі той не зможе оцінити його впливу на життя і долі мільйонів людей. Початок його правління був дуже обнадійливим. Молодий, енергійний керівник говорив без папірця, ходив "у народ", і взагалі, демонстрував тоталітарному суспільству небачені зразки поведінки політичного лідера. "Перестройка, ускорение, гласность" - три гасла його Перебудови. Та й "Новоє мьішление" - також.

Але політика Горбачова дуже змінила все і всіх. Реформи зверху. Величезні надії, завищені сподівання і неминучий провал всього: особистої популярності, політичного курсу, реформ системи яка не підлягали реформуванню.

Останній Генеральний секретар КПРС, з усуненням якого від влади було усунуто і саму КПРС, навіть заборонено після ГКЧП (загугліть що це).

Останній президент СРСР з усуненням якого було усунуто й СРСР...

Я знаю про його слова підтримки путінської анексії Криму. А чого ще можна було сподіватися від останнього президента СРСР? У спробах втримати свою державу від розпаду Горбачов сам йшов на політичні злочини чи покривав тих хто їх здійснював (передусім КГБ). Сумгаїт, Баку, Тбілісі, Вільнюс...

У нього достатньо гріхів, як у кожного радянського, та й не тільки радянського, політика. Але були і заслуги. Через непередбачені, побічні наслідки його ініціатив. Чого вартий розпад Радянського Союзу й шанс для України отримати незалежність!

Згадалася й жартівлива "народна" приказка того часу - "Куй железо пока Горбачев!" У ньому вже містилося уявлення про тимчасовість і скороминучисть явища. Але ніхто (ну, майже ніхто) не уявляв що це буде фінал не лише Горбачова, а й усієї суспільно-політичної та соціально-економічної системи Радянської імперії.

З відходом останнього імператора її відродження вже точно неможливе.

Володимир ГОРБАЧ



Теги:Володимир Горбач, КПРС, розпад СРСР, СРСР, Михайло ГОРБАЧОВ


Читайте також



Коментарі (0)
avatar