реклама партнерів:
Головна › Новини › Споживач

Половина ліків -- підробка

Україна опинилася в числі світових лідерів з виробництва підробок – поряд з Китаєм та В’єтнамом.
Державний Комітет України з питань технічного регулювання та споживчої політики констатує: 90% усієї продукції, що продається в країні, – підробка. Одним з найпоширеніших різновидів підробленої продукції є ліки. Нині частка фальсифікованих ліків на фармацевтичному ринку становить, за різними оцінками, від 3% до 50%(2). Тотальні підробки практично будь-яких товарів стали закономірним наслідком украй низького рівня захисту прав інтелектуальної власності.

Відповідні органи влади України нічого не роблять для поліпшення ситуації в цій сфері, і це спонукає до підозр щодо отримання окремими високопосадовцями нелегальних прибутків від виробництва контрафактних товарів. В Україні за порушення прав на використання торгової марки передбачена навіть кримінальна відповідальність, однак на практиці ця норма законодавства практично не застосовується. Доходить до того, що виробники виявляються не зацікавленими у захисті своєї продукції від підробок, адже у разі виявлення неякісної продукції виробнику вигідно стверджувати, що це – лише підробка.

Відтак, неефективне застосування законодавчої бази у сфері захисту інтелектуальної власності, прав виробників і споживачів призводить до того, що українці де-факто живуть у світі підробок. Утім, навіть роль держави у цьому світі також нагадує псевдодемократичну фальшивку.

Коментар Фонду „Спочатку Люди”:

Ще зовсім недавно Тайвань небезпідставно вважалася світовою столицею підробок. Утім, продумана і зважена програма законодавчих змін і комунікації впродовж кількох років дозволила передати цю „естафету” Китаю. Згодом і сам Китай передав її В'єтнаму. Сьогодні ж складається враження, що невдовзі цю ганебну естафету може прийняти Україна. Навала підробок найрізноманітніших товарів виразно свідчить про нездоровий стан економіки, адже країни зі здоровою економікою зайняті виробництвом і постійним поліпшенням якості справжніх товарів і надто дорожать своєю репутацією, щоб думати про сумнівні прибутки.

Нещодавно один із депутатів парламенту зіткнувся з проблемою: зламалися три із чотирьох його престижних мобільних телефонів Vertu. Зважаючи на високу вартість, депутат вирішив не ризикувати із сервісними центрами і відіслав телефонні апарати безпосередньо виробнику у Великобританію. Та виявилось, що 60 тис. доларів він витратив на підробки азійського походження, красна ціна яким – сотня доларів. Можливо, дехто скептично посміхнеться з думкою про невмолимий „закон справедливості”. Але мова з такою самою часткою імовірності могла б іти не про телефони, а про сільськогосподарські добрива, важливі для життя ліки чи, скажімо, деталі пасажирського літака... І це не перебільшення. Не так давно один із провідних світових виробників гелікоптерів був вельми здивований, коли його машина зненацька впала на землю. Як з’ясувалося, причиною катастрофи були підробні титанові деталі несучого гвинта, які не витримали навантаження, внаслідок чого загинули усі, хто був на борту.

Обсяги використання на полях України небезпечних контрафактних добрив не можуть не турбувати ЄС, оскільки масштаби їх застосування ставлять під сумнів якість сільгосппродукції, яка йде на експорт. Що вже казати про кількість підробної Віагри в українських аптеках, яка, мабуть, розчарувала немалу кількість закоханих пар...

Ми маємо право вимагати, щоб придбана продукція відповідала тому, що написано на упаковці. Ми маємо право вимагати від уряду захисту населення та серйозного комплексу заходів із запобігання виробництву та поширенню підробок. В Україні діє надзвичайно ускладнена система сертифікації і контролю якості товарів. Якщо ця система не працює, то хто як не уряд має звернутися до митної служби і служб сертифікації із серйозними запитаннями? Ймовірно, що саме ці служби мають стати головними об'єктами наступного етапу антикорупційної кампанії.

Фонд «Спочатку Люди»



Теги:споживач, підробки, фальшиві ліки


Читайте також



Коментарі (0)
avatar