реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Більшість масла - фальсифікат!

В Україні на різних сегментах ринку кількість фальсифікату олії становить від 20 до 80%. Йдеться не лише про те, яке продають на вагу на ринках, а й навіть про продукцію з полиць супермаркетів та магазинів. Щоб не купити фальсифікат, потрібно дотримуватись цілої низки правил.

Неякісне масло регулярно потрапляє навіть у шкільні їдальні, про що свідчать результати перевірок Держпродспоживслужби. Ще одна проблема – недостатній контроль з боку держави та регуляторів. Лабораторні дослідження коштують дорого, тому перевірки проводяться не так часто. Як результат – виробникам вигідніше отримати надприбутки на фальсифікаті й потім, можливо, заплатити штраф, ніж виготовляти справжнє масло, продавати його за високими цінами та втратити частину клієнтів.

Як правильно вибрати масло?

Експерти погоджуються, що в домашніх умовах перевірити масло практично неможливо. Ба більше, за невеликої кількості рослинних жирів це складно зробити навіть у лабораторії. Проте кілька правил допоможуть унеможливити високий ризик покупки фальсифікату.

Якісне масло не може коштувати дешево
Якщо продукт коштує менше ніж 50 грн за 200 грамів, то впевнено можна стверджувати, що це підробка. Або ж виробник працює у збиток, що практично неможливо. Якщо ви вирішили купити дешеве "масло", найкращий варіант – пошукати маленькі упаковки.

Іноді фальсифікат можна визначити за консистенцією
Молочний жир швидко твердне. Якщо масло м'яке, його не виходить розрізати ножем або продукт неправильної форми, то однозначно можна стверджувати – це або фальсифікат, або його неправильно зберігають. В обох випадках купувати таку продукцію не варто.

Масло не варто купувати в інтернеті або на вагу в малознайомих місцях
Найчастіше натрапити на фальсифіковане масло можна на стихійних ринках або в інтернеті, зазвичай воно продається під маловідомою торговою маркою. Варто пам'ятати, що масло, як і інші молочні продукти, не можна надсилати поштою. Але якщо продавець пропонує саме такий спосіб доставки, значить, ви можете отримати вже зіпсований товар.

Згідно зі стандартами маслом можна називати тільки той продукт, який на 100% складається з молочних жирів. У разі додавання рослинного жиру необхідно провести стабілізацію, а сам продукт називати маргарином.



Теги:споживач, масло, фальсифікат


Читайте також






Коментарі (0)
avatar