реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Покровська церква Мазепи

Покровська церква у Дігтярівці вважається останньою фундацією нашого великого гетьмана Івана Мазепи. Багато дослідників датою її побудови приймають 1710 р. Це видатна пам"ятка доби українського бароко, яка поєднує в собі об"ємно-просторову композицію української п"ятизрубної хрещатої п"ятибанної церкви та ордерну трактовку фасадного декору.

Церква постраждала під час визволення села від нацистів. На храмі засів німецький кулеметник, якого, за розповідями старожилів, звідти збивали артилерійськими снарядами радянські війська, що наступали з-за Десни, внаслідок чого сама церква та її головна баня були пошкоджені.

У 1954 р. розроблено проект реставрації, виконаний видатним реставратором В. Корнєєвою. На початку 1960-х років церкву почали руйнувати, розтягуючи її трактором, хоча на той час вона вважалася пам"яткою архітектури. Проте після того, як з церкви упала цеглина і вбила робітника, розбирання припинилося.

У зруйнованому вигляді пам"ятка дійшла до нашого часу. У 2011-2013 роках проведено реставрацію південного компартимету, його відгороджено від решти церкви і влаштовано тут маленький храм. З початком війни подальші роботи припинено.

Церква відома також своєю чудотворною іконою, копія якої кінця 18 ст. зберігається у музейному фонді. Відомий також оклад ікони, виконаний із срібла та позолочений, в нижній частині він має герб Мазепи. Також зберігається у музеї і є яскравим зразком українського золотарства початку 18 ст.

Сергій ЮРЧЕНКО

br />
Фото 1913 р. Загальний вигляд із південного заходу.



Теги:Дігтярівка, Чернігівська єпархія, Мазепа, Сергій Шумило


Читайте також



Коментарі (0)
avatar