реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Погляд з Харкова на здобутки і проблеми «Просвіти»

8 грудня Товариство «Просвіта» відзначатиме 152-річчя діяльності.
7 грудня в Харківському Прес-Клубі у режимі відео-конференції просвітяни з різних куточків України обговорювали проблеми та здобутки як власних обласних, міських, районних осередків, так і самої організації. Ведучою була Вікторія Склярова, голова осередку ім. Григорія Сковороди Харківської «Просвіти», а організаторами – Ігор Алексєєв, заступник голови Об’єднання підприємців Харківської области “Слобожанщина” і Олександр Швець, голова Харківського Прес-Клубу.

На початку конференції слово було надане Степану Волковецькому і Михайлу Січці, керівникам Івано-Франківської обласної «Просвіти». Вони розповіли про здобутки: мають на утриманні Народний дім, діє видавництво, виходить газета і сторінка у фейсбуці «Просвіта Прикарпаття». Важливими для всіх є питання координації і обміну досвідом між регіональними відділеннями, нові перспективні напрямки роботи.

Учасники наради ставили й відповідали на запитання: якою в нинішніх умовах є місія «Просвіти» ? «А вона на поверхні – генерувати ідеологію державотворення українського народу на виконання Декларації про державний суверенітет України від 16.07.1990 року», - таку думку висловив Микола Шкурко, голова Ніжинської «Просвіти». І нагадав, що наступного року має відбутися черговий XI-й з’їзд ГО ВУТ «Просвіта», який має внести радикальні переміни в діяльність організації шляхом прийняття статутних змін. Група просвітян ряду обласних організацій напрацьовує альтернативний проєкт статуту з цією метою.

Наталка Почтовнюк, колишня очільниця «Просвіти» в Стрию, повідомила в чаті, що Народний дім "Просвіта 15 років був повністю на балансі товариства. Свого часу недалекоглядно об'єднали міську та районну організації «Просвіти» і це стало початком кінця організації. Товариство захопили районні чиновники і структура розсипалась. Залишилась одна людина, яка вважає себе легітимною головою, а самого товариства вже нема. Вони тепер організували товариство «Просвітяни Стрийщини», в ньому перебуває молодь, яка хоче працювати. Вони гуртуються навколо Народного дому і добре, що зараз його очолює дуже достойний молодий музикант.

Олександр Терещенко з Харкова охарактеризував стан «Просвіти» як депресивний. Вона проводить 1-2% роботи, яку треба б здійснювати. Бюджетне фінансування повинне надходити в осередки, особливо на сході, де передова. «Просвіта» має бути у владі!

Мистецькою вставкою стало читання шевченківського вірша у виконанні харківського артиста Миколи Моха. Пан Микола розповів, як його батьки стали харків’янами за часів індустріалізації та колективізації.

Георгій Філіпчук, заступник голови ГО ВУТ «Просвіта», нагадав історичне минуле, коли і за часів Центральної Ради, і на початках сучасної незалежності просвітяни масово брали участь у владі. Зараз у товаристві немає периферії: Ніжин змагається з Черніговом, а Харків - з Києвом. Тому будь яка ініціатива вітається.

Відео-конференція завершилася підсумком, що тест на спілкування через відео-трансляцію є успішним і таку ініціативу слід поширювати.БФ "Ніжен"



Теги:Просвіта, Ніжин, Микола Шкурко


Читайте також



Коментарі (0)
avatar