реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

"Біла книга "Просвіти"

Щойно в Ніжині вийшла книга і зразу за нею збори у відповідності до викладених в ній пропозицій. Мова про «Білу книгу «Просвіти».

Кардинальні зміни в суспільстві, особливо широкомасштабна війна, що триває, потребують реформування багатьох структур громадського життя, а не тільки владних чи економічних інституцій. Не секрет, що Всеукраїнське Товариство «Просвіта» імені Тараса Шевченка в останні десятиліття втратило наступальний темп, практично зникло з обріїв суспільного життя. Між тим проблема в просвітянській діяльності величезна, про що свідчить, зокрема, триваюча дерусифікація топоніміки.

«Біла книга «Просвти» з’явилася як наслідок інтенсивного спілкування просвітян з Ніжина, Чернігова, Тернополя, Миколаєва, Харкова, Сум, Рівного та Слов’янська. Учасників обговорення було понад 40. «Радикальні зміни, які відбуваються в українському суспільстві у зв’язку з боротьбою з російським загарбником неодмінно зачіпають і таку важливу громадську структуру, як Товариство «Просвіта», тому можна стверджувати, що ініціатори обговорення діяли своєчасно» - йдеться у передмові видання. Книга вийшла до 115-літнього ювілею започаткування «Просвіти» у Ніжині коштом благодійного фонду «Ніжен».

Більшість обласних відділень «Просвіти» є існуючими на папері, - констатує видання. Вони не мають штатних працівників, часто не мають і приміщення. Про жодну ефективну роботу в таких умовах не може йтися. А там, де «Просвіта» діяла активно, як у Чернігові, місцева влада зробила все, щоб припинити її діяльність, наприклад шляхом відібрання приміщення. Видання нагадує, що тільки закарпатська «Просвіта» змогла реалізувати юридичні права свого правонаступництва щодо «Просвіти» 1920-х років і нині успішно діє у власному приміщенні.

Проте проблема не тільки в правонаступництві, але й у самій структурі всеукраїнської організації, яка наслідує сталінсько- радянську систему, коли всіх письменників загнали в одну спілку, всіх художників – теж в одну й так далі. Проте після 1905 року, коли створювались, і в 1917 році, коли відновлювались – це були окремі «Просвіти», самостійні. Недарма в 1917 році проходив з’їзд просвітянських товариств, який утворив саме Спілку “Просвіт». Це ж пропонують зробити учасники згаданого обговорення й зараз.

Упорядник Микола Шкурко підібрав не тільки матеріали всеукраїнської проблематики, але й подав (чи не вперше в українському перекладі) закони про аналогічні українському товариства – Матиці сербську, словацьку та чорногорську. Та проекти реформування «Просвіти» всеукраїнської. До речі, такого реформування вимагає і чинне законодавство України.

У Ніжині пройшли і перші збори по формуванню громадської спілки «Ніжинське товариство «Просвіта». До спілки увійшли, зокрема, асоціація «Об’єднання підприємств Ніжинщини», міське товариство греків імені братів Зосимів, міськрайонна спілка ветеранів АТО «Патріот», організація «Дозір- Крук», сім релігійних громад ПЦУ.



Теги:Микола Шкурко, Просвіта, Ніжин


Читайте також



Коментарі (3)
avatar
0
1
Уточнення. 8-го грудня 2022 року в день народження Товариства «Просвіта» у Львові (1868) засновниками Громадської спілки «Ніжинське товариство “Просвіта”» стали Ніжинська міськрайонна благодійна організація «Благодійний фонд “Ніжен”», Асоціація «Об’єднання підприємств Ніжинщини», Товариство з обмеженою відповідальністю «Стікс-Ко», Релігійна організація «Релігійна громада Парафії Всіх Святих
Української Православної Церкви Київського Патріархату м. Ніжина
Чернігівської області», Релігійна організація «Релігійна громада Спасо-Преображенська парафія Чернігівської єпархії Української Православної Церкви (Православної Церкви України) міста Ніжин Чернігівської області», Релігійна організація «Релігійна громада (парафія) Святих Рівноапостольних Володимира та Ольги Української Греко-Католицької Церкви міста Ніжин Чернігівської області», Релігійна організація місцева християнська церква повного євангелія «Царство віри», Ніжинське козацьке товариство “Ніжинський козацький полк» Українського козацтва.
avatar
0
2
Що об‘єднує такі, здавалось би, різні організації, так це просвітницька складова їхньої статутної діяльності та державотворча спрямованість. Коло членів - громадських об‘єднань буде розширюватися, бо разом можна досягти більшого успіху.
avatar
3
ВІТАЮ НІЖИНСЬКИХ ПРОСВІТЯН, які розпочали ЄДНАННЯ - ЗАДЛЯ ПЕРЕМОГИ ДОБРА над ЗЛОМ!
Особлива ПОДЯКА, - СВІТОЧУ - МИКОЛІ ШКУРКУ...
Адже, ПРЕМОГА СВІТЛА - НАД ТЕМРЯВОЮ на ТЕРЕНАХ УКРАЇНИ-РУСИ настане тоді - коли ВСІ "православні українці-християни" ОБ'ЄДНАЮТЬСЯ в ЄДИНУ "ПРАВОСЛАВНУ ПАТРІАРШУ УКРАЇНСЬКУ ЦЕРКВУ"...
З повагою
Олександер Ковалів, м. Київ www.kovaliv.kiev.ua
avatar