реклама партнерів:
Головна › Новини › Невідома Україна

Побратими чернігівських отаманів на ТБ

«Отамани, отаманщина…Це була запізніла реакція на Українську революцію, — пише історик Геннадій Іванущенко. — Знаємо і про трагічні наслідки цього запізнення». Адже Отаманщина мала не тільки героїко-романтичний, а й подекуди анархо-деструктивний, антисемітський відтінок. Проте це була реакція селян на політику військового комунізму більшовиків, коли на всій Україні запроваджувалась продовольча розверстка: все зерно, крім необхідного мінімуму, селяни повинні були здавати державі за встановленими нею цінами. Заборонялася торгівля продуктами харчування. Щоб придушити опір України, російські уряди (червоний і білий) здійснювали політику червоного терору.
Громадянська війна закінчилася поразкою, результат якої — голод 1921 р., Голодомор 1933 р. Причини поразки — роз'єднаність, захоплення керівництва Української Народної Республіки соціалізмом.
Менш відомо, що на території нашої області з 1919 по 1923 рр. діяло більше 100 повстанських загонів та відбулося декілька десятків повстань. «Комуністичні банди, — пише Геннадій Іванущенко, — позначали свій шлях масовими розстрілами заручників, концтаборами, грабунком українських селян, нищенням духовних святинь. Висновок напрошується вельми цікавий: ніякого «мирного населення» не було. Була всенародна боротьба проти більшовицьких загарбників, яка набирала різних форм — від глухого саботажу до активних бойових дій та тривалих рейдів. Земля горіла під ногами більшовиків». Так восени 1921 р. у Батурині вибухнуло повстання, яке завершилося вбивством місцевого комісара. Із присланого з Конотопа для придушення повстання продзагону зі 100 осіб живими залишилися тільки 18.
Вшануймо пам’ять тих борців, що загинули в боротьбі за українських селян. Повні біографії їх досі невідомі, відсутні фотографії. Вони чекають своїх дослідників.

Одним із символів боротьби українців за свободу є Холодний Яр.
Хмельниччина, Коліївщина, “Чигиринська змова”, “Таємна дружина”, селянські повстання в добу Першої російської революції – все це передісторія Холодноярської організації початку ХХ століття. І творилася нова збройна сила на тих же землях, у тих же селах, містечках і містах, що й Коліївщина: в Медведівці, Мельниках, Буді, Жаботині, Білозір’ї, Смілі… Не дивно, що московські окупанти називали Холодноярську організацію “чєм-то вродє пєтлюровской “Запорожской Сєчі”.
Олександр ЯСЕНЧУК

26 червня о 20.30 на телеканалі “Культура” відбудеться прем’єра нового фільму Романа Коваля – “Отамани Холодного Яру”. Повтор проти ночі на 27 червня – о 1.30, та недільного ранку 27 червня – о 9.30.
Режисер Олександр Домбровський. Оператори Віталій Бєлозор, Сергій Бондаренко, Василь Глинчак, Сергій Губенко, Валерій Лебідь, Максим Маковей, Володимир Мощинський.
Текст читав Сергій Архипчук. Використано пісні гурту “Хорея козацька” (художній керівник Тарас Компаніченко).
Тривалість фільму 35 хв.

Отамани Холодного Яру не боялися вмерти за Батьківщину, навпаки, вважали за честь загинути на полі бою. Тому й пам’ять про них не згасла.




Теги:Холодний Яр, отамани, громадянська війна, гайдамаки


Читайте також



Коментарі (0)
avatar