реклама партнерів:
Головна › Новини › Невідома Україна

Понад 5 тисяч українців вшанували Героїв Холодного Яру (фоторепортаж)

"І повіє огонь новий з Холодного Яру"
Т.Г. Шевченко

16-17 квітня на території Кіровоградщини і Черкащини відбулося вшанування героїв Холодноярського повстання. До місця слави отамана Чорного Ворона Василя Чучупаки зїхалося понад 5 тисяч людей з усієї України. Серед присутніх можна було побачити чимало відомих облич. Зокрема тут можна було побачити і екс-президента Віктора Ющенка, і екс-глава СБУ Валентина Наливайченка, і декого з народних депутатів, і лідерів політичних сил.

«Холодний Яр – святе місце. Саме тут починався дух української революції, боротьби за українську незалежність. Нині запитуємо, що ж робили ці холодно ярці, ці отамани, прості козаки-гайдамаки, чому ж вони брали в руки зброю, що вони робили в тих лісах, саме тут, де кожен метр орошений українською невинною кров’ю? А вони захищалися, вони захищали свої домівки. Свої родини від тих окупантів, які приходили, на нашу землю для того, що б експлуатувати українців, для того, щоб знищувати тих, хто нас породив,» - зазначає у своєму виступі один з лідерів національної опозиції Олег Тягнибок.

Минулорічні аналогічні заходи збирали на територію урочища Холодний Яр від кількох десятків до кількасот людей. Цього ж року сюди приїхали тисячі. Скоріш за все такий ажіотаж викликаний виходом у світ книги «Чорний Ворон. Залишенець» Василя Шкляра. Саме на місці вшанування холоднярських повстанців 17-го квітня вперше в історії Василь Шкляр був удостоєний народної Шевченківської премії. Нагадаємо, що раніше Шкляр відмовився отримувати аналогічну премію національну доки Табачник буде міністром освіти. Тому Янукович вирішив викреслити прізвище Шкляра за списку номінованих. І як результат – перша в історії Народна Шевченківська премія у розмірі понад 250 тисяч гривень знайшла свого заслуженого господаря.

Василь Шкляр говорить, що планує витрати ці гроші на екранізацію «Чорного Ворона. Залишенця». Хоча б частково ця премія допоможе реалізувати згаданий задум, втіливши в життя сподівання не одного мільйона українців.

У вшануванні Героїв Холодного Яру взяли участь і представники Чернігівщини. Про мотиви приїзду свого і своїх побратимів з Прилук, Чернігова та Бобровиці розповів голова обласної «Свободи» Андрій Міщенко: «Я стою зараз на землі, в якій похований славний отаман Чучупака і його побратими. Саме вони дозволили нам, як наступним поколінням, через сто років ходити по цій землі, ходити по своїй незалежній державі, розмовляти своєю мовою, ходити в свою церкву. Кожний українець, українські цінності, зобов’язаний хоча би раз бути тут і поклонитися людям, похованим у цій землі».

Лариса Лавренчук









Теги:В.Ющенко, Холодний Яр, отамани, свобода, В.Шкляр


Читайте також



Коментарі (0)
avatar