реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Півники (іриси) -- японський символ для хлопців

Про це я дізнався на відкритті виставки японської культури в Національному архітектурно-історичному заповіднику "Чернігів стародавній".
Власне, назвати це аж так голосно -- виставкою цілої культури було б неправильно, але деяке уявлення вона дає про японську культуру. Скажімо, я перечитав усі хокку, що були там представлені. Бачив, що це робила і директор Чернігівського художнього музею Ірина Ральченко. Увагу привертали і хлопчача та дівчача полички.

А ще до майстра каліграфії, прізвище якого так і не подано на офіційних сайтах, а з голосу зписувати недоречно, була черга -- кожен хотів своє прізвище побачити ієрогліфами. Дітвора обліпила і майстра по виготовленню орігамі.

Співробітниці Українсько- японського центру я розказав про свою суперечку з Іваном Драчем, який закоханий у японську культуру. Я сказав майстру поетичного слова, що японська культура -- високорозвинута примітивна. Парадоксально, але не образливо -- милування цвітінням сакури не здається європейцям якимось елементом ступору... Працівниця центру з таким визначенням погодилась.

Виставку організували Національний архітектурно-історичний заповідник "Чернігів стародавній", Національний художній музей та Українсько-Японський центр.

А щодо ірисів -- їх листя нагадують мечі, а сама квітка -- чоловіче настирливе начало. Чим не символ?

Василь ЧЕПУРНИЙ



Теги:японська культура, каліграфія, Іван Драч, Хокку, чоловіче начало, орігамі


Читайте також



Коментарі (0)
avatar