реклама партнерів:
Головна › Новини › РЕЛІГІЯ

Після прибуття мощей Меркурія Бригинського у Рівному замироточила ікона

У рівненському Покровському кафедральному соборі замироточила ікона Божої Матері «Одигітрія Дорогобузька».

Цей образ, точний список ікони «Богородиці-Одигітрії» виявивленої у 60-тих роках минулого століття українським мистецтвознавцем Павлом Жолтовським у напівзруйнованій церкві Успіння Пресвятої Богородиці в селі Дорогобуж на Рівненщині. Після реставраційних робіт ікону було передано до Рівненського обласного музею, де вона знаходиться по сьогоднішній день.

У 1996-1997рр. на замовлення тодішнього голови правління ЗАТ “Українська страхова компанія “КНЯЖА” Юрія Кіндзерського місцевими іконописцями було написано точний список цієї ікони та подаровано у Свято-Покровський кафедральний собор м. Рівне.

2 липня 2013 р. прихожани собору помітили мироточіння ікони Пресвятої Богородиці, про що повідомили духовенство кафедрального храму. Протягом тижня велося спостереження за цим феноменальним явищем.

10 липня 2013 р. сформованою, з благословення керуючого єпархією - архієпископа Рівненського і Острозького Іларіона - комісією у складі: архієпископа Рівненського і Острозького Іларіона; прот. Сергія Лучаніна, секретаря Рівненського єпархіального управління; прот. В'ячеслава Грицака, Рівненського обласного благочинного; прот. Романа Довбети, старшого священика Свято-Покровського кафедрального собору м. Рівне та прот. Василія Рудніцького, прес-секретаря Рівненської єпархії було засвідчено факт мироточіння образу Пресвятої Богородиці «Одигітрії».

Слід зазначити, що ікона Божої Матері «Дорогобузька» почала мироточити після того, як до Свято-Покровського собору міста Рівне було привезено мощі новоявленого святого – преподобного Меркурія, ігумена Бригинського, Чернігівського чудотворця.

Як бачимо, Сама Цариця Небесна зраділа перебуванню мощей великого угодника Божого, преподобного Меркурія у Рівному.

Явище мироточення ікон відомо давно. Воно являє собою виділення з образу ікони певної світлої маслянистого виду речовини, яка нагадує миро, що використовується при таїнстві Миропомазання. Ця рідина зазвичай виточує дивний аромат. Мироточення ікон відрізняються одне від одного за виглядом, кольором і консистенцією утворюваної рідини. Вона може бути густою, тягучою, як смола, або ж нагадувати росу (в останньому випадку мироточення іноді називають «єлеєточенням» або «росоточенням»). Відомі випадки мироточення не тільки оригіналів ікон, але і їхніх копій, літографій, фотографій ікон, фресок, а також металевих ікон. Це явище завжди ставало знаменням якої небудь події в історії.

Повсюдне мироточення ікон в історії нашої землі, як правило, відбувалося в переломні епохи.

Мироточення є одночасно і закликом до покаяння, і проявом милості, знаком того, що горній світ до нас близький. Справа в тому, що явище істинного чуда, є наближенням до нас благодаті Божої, яка у людини завжди викликає почуття покаяння, викликає почуття власної недостойності. На відміну від лжечудес, які можуть викликати зовсім інші почуття.

За повідомленням сайту Рівненської єпархії



Теги:чернігівські святі, Рівне, чудотворні ікони, мироточіння, Меркурій Бригинський


Читайте також



Коментарі (0)
avatar