реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Після «Юліної тисячі»— за «Вітіною»

Подачки під вибори: відновлюються виплати по вкладах громадян
Зникнення вкладів населення в момент розпаду Радянського Союзу стало чи не найбільш безсоромним пограбуванням простих людей при ліквідації Союзу
.

Те, що люди роками й десятиліттями збирали, відкладаючи трудову копійку, зникло вмить., було переведено в Росію. Яка хоч і оголосила себе правонаступницею СРСР, але за ці 20 років і не подумала повернути вклади колишнім громадянам Союзу. І влада нових незалежних держав, утворених на теренах СРСР, теж нічого не змогла чи не хотіла добитися від Росії, в тому числі й через міжнародні суди.

Між тим, мова про колосальні суми. Лише в Україні населення мало на ощадних книжках понад 100 мільярдів рублів, а враховуючи, що долар тоді був на третину дешевшим рубля,йдеться десь про 150 мільярдів доларів. Порівняйте це з тими кількома мільярдами ціни за газ, яким Росія постійно шантажує сусідні Україну, як і Білорусь.

Врешті-решт, Українська держава взяла цей борг перед людьми на себе. Кілька разів були спроби почати якісь виплати компенсацій людям за ці вклади. Але ті мізерні, порівняно з боргом, кошти, які виділялися з бюджету, справу не вирішували. Виділення третини чи половини мільярда гривень означало, що борг по вкладах такими темпами буде виплачуватися… років 300—400.
Радикальнішу спробу здійснив у 2008 році Уряд Юлії Тимошенко. Всім вкладникам було вирішено виплатити хоча б по тисячі гривень. Не кажемо вже, що ця тисяча значить проти купівельної спроможності тисячі колишніх рублів, але й це було б хоч щось .
Вкладників виявилося десь 12 мільйонів. По тисячі на кожного — це виходило 12 мільярдів гривень.

Але в результаті обіцяне отримали рівно половина вкладників, 6 мільйонів. Причиною невиконання обіцянки став безлад в організації виплат, коли люди днями й ночами стояли в довжелезних чергах під банками. А восени вдарила світова економічна криза, киваючи на яку, влада згортала соціальні програми. Словом, не вийшло.

І ось недавно, в числі інших так званих соціальних ініціатив по виплатах того-то і того-то, а насправді подачок під вибори, Президент Янукович оголосив, що відновлюється виплата по вкладах, які були у населення в СРСР.

Заявлено, що в першу чергу, починаючи з червня, компенсаційну тисячу будуть отримувати ті 6 мільйонів вкладників, які були зареєстровані такими в 2008 році і не встигли отримати гроші. Практичну роботу по виплаті вкладів прокладено на державний Ощадбанк України.
У понеділок в столичній агенції УНІАН пройшла прес-конференція голови цього банку Сергія Подрєзова. Він повідомив про порядок виплати по вкладах.

Основна новація — щоб уникнути помилок 2008-го, насамперед хаосу у видачі коштів, все буде впорядковане. 2 квітня почався перший етап акції — актуалізація вкладників, тобто , подання заявок вкладників і їх і повторна перереєстрація. Це можна буде зробити з дому, не заходячи в банк, одним з трьох способів. Перший — заповнити форму на сайті Ощадбанку і відправити її по електронній пошті. Другий — зателефонувати оператору банку на телефон «гарячої лінії» в Києві: 364-21-21 за тарифом Укртелекому або безкоштовно на номер 0-800-212-000 і отримавши відповідь від оператора банку. Третій — зателефонувати за цими ж телефонами на автовідповідач і дочекатись відповіді.

Вже ця початкова процедура розписана по графіку, заявки люди будуть робити згідно їх віку: від старших до молодших. Ось цей графік. Від 2 по 20 квітня повідомляють про себе особи, яким понад 80 років, кому 70—79 років — з 21 квітня по 20 травня, 60 — 69 років — з 21 травня по 20 червня. 50 — 59 років —з 21 червня по 20 липня. І з 21 липня заявки подають ті, кому менше 50-ти років.

Другий етап — у визначену дату треба буде прийти до Ощадбанку і вже зареєструватися на отримання коштів, при собі мати паспорт і код з копіями, ощадну книжку. Третій і останній етап — у визначену дату прийти в банк і отримати тисячу гривень. Але грошу будуть видані на банківську картку. З кількох причин, сказав глава банку: так безпечніше, картка діятиме три роки, по ній можна буде робити всі платежі як клієнтові банку.

Перша виплата банком буде здійснена в червні, всі виплати обіцяно до кінця року.
Але є частина людей, які у 2008 році взагалі не реєструвалися, як вкладники, з тих чи інших причин. Такі теж можуть претендувати на компенсацію, але реєстрація їх почнеться лише з 1 вересня, а виплата, відповідно, наприкінці року.

Отже, схоже, що порядку у виплаті по вкладах буде більше, ніж у 2008 році, влада це продемонструє. Але навіть при цьому графіку людям тричі доведеться звернутися до банку: один раз телефоном чи інтернетом, двічі — особисто. І кожного разу мільйони громадян мають кланятися владі за ці виплати. Так що пропагандистський ефект владі начебто забезпечений. Втім, люди вже резонно оцінюють цю акцію як подачку під вибори, як і інші соціальні виплати.

Коштів у Ошадбанку на це зараз ще нема ні копійки. І в бюджету це не було передбачено. Але, як сказав голова банку, найближчим часом парламент має внести зміни до Держбюджету 2012 року і виділити на цю справу 6 мільярдів гривень.

Залишається нагадати, що за оцінками експертів, загальна заборгованість за вкладами громадян України в Ощадбанку СРСР оцінюється в сумі близько 122 мільярдів гривень. Так що «дайош» чергові і позачергові вибори по кілька разів на рік!

Петро АНТОНЕНКО.



Теги:борг СРСР, компенсації, виплати


Читайте також



Коментарі (3)
avatar
1
Дякую за роз'яснення порядку виплат.
А чи не могли б Ви, пане Петре, підрахувати, що можна було купити за 1000грн. 20012, 2008 років та за 1000крб. 1990року? Для наглядності.
А ще просив би Вас написати що сталося з нашим правом на 1млн.50тис.крб. основних фондів колишнього СРСР, чи вже незалежної України. Як на мою думку махінація-приватизація була ще масштабнішою за ощадбанківську.
avatar
3
Щодо першого питання, то пане Горяєве, треба уважніше читати газету "Сіверщина".
Сьогодні "вітіна тисяча", це - "юліних" 600 грн. зразка 2008 р.
Тільки офіційна інфляція з 1991р. по 1 кв. 2012 р. складає більше 1200%(тобто масштаб цін збільшивсся у 12 разів)
avatar
2
Читайте попередню інформацію і ви зрозумієте, звідки бралися й беруться ці "тисячі".
avatar