реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Піший похід запорізького голови завершився вимогами до ВР

Реєстрацією вимог голови Запорізького обласного об’єднання Всеукраїнського Товариства «Просвіта» ім. Тараса Шевченка, члена Січового Духовного Братства Олега Ткаченка до новообраної Верховної Ради України (Вих. №09/14 від 7 вересня 2012 року) та звернення «Ми - Українці» (з додатком підписних листів на підтримку «Вимог», зібраних серед пересічних українців Запорізької, Січеславської (Дніпропетровської), Кіровоградської, Полтавської, Черкаської, Київської областей та міста Києва) завершився перший етап акції «Січовий шлях Просвіти».

Олег Ткаченко вирушив із Запоріжжя 9 листопада 2012 р., проніс Україною до Києва святий Дух острова Хортиця, Запорізького дуба, подолавши пішки за тридцять днів більше 600 кілометрів, відвідавши близько ста населених пунктів, провівши близько п’ятдесяти зустрічей з дітьми шкіл, студентів вузів, училищ, прес-конференцій зі ЗМІ, з сільськими головами та громадами, з просвітянськими колективами й сотнями індивідуальних зустрічей із українцями як у місті, так і на селі. Проніс він слово «Просвіти» через святі для кожного українця місця: Чигирин та Суботів Богдана Хмельницького, Холодний Яр Івана Гонти, Максима Залізняка, Василя Чучупаки, вклонившись Батькові української нації, пророку Тарасу Шевченку на Чернечий горі в місті Каневі, завітавши до Переяслав-Хмельницького педагогічного університету ім. Григорія Сковороди на конференцію, присвячену дню народження нашого славетного філософа. Там вітальну промову Олега Ткаченка великоповажна аудиторія зустрічала оплесками стоячи, як новітнього Сковороду. Вклонився він козацькому хресту, встановленому на могилі, насипаній на місці загибелі В’ячеслава Чорновола.

Завершив пан Олег свій похід за мову 8 грудня о 10.00 біля головпоштамту м. Києва. У цей же день, на засіданні великих зборів Товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка, присвячених 144-річниці «Просвіти», її голова Павло Мовчан зазначив, що Олег Ткаченко є не тільки сучасним Григорієм Сковородою, але й Махатма Ганді двадцять першого століття і запропонував Олегу Ткаченку очолити акцію, подібну Гандівській «від одного до мільйона». Олег Валентинович із захопленням розповів присутнім просвітянам про «Січовий шлях Просвіти», зазначивши, що хотів не тільки зібрати підписи під «Вимогами» та передати їх до нового складу Верховної Ради України, а ще й хотів подивитися на Україну та українців, на весь український світ очима пішого мандрівника, прочанина, пілігрима, зазначивши, що це вдалося здійснити у повній мірі.

Упродовж подорожі вівся щоденник, здійснювалися записи на диктофон, вівся фоторепортаж. Уся інформація після узагальнення буде поміщена у відповідну книгу. Олег Ткаченко погодився на пропозицію Павла Мовчана очолити акцію (подібну Гандівській), розпочавши під егідою «Просвіти» «Посполите рушення».

Сьогодні завершився перший етап акції «Січовий шлях Просвіти», а попереду пан Олег збирається рушити до Житомира, Тернопільщини та Івано-Франківщини, щоб на початку літа вирушити у Донецьку та Луганську області з основним гаслами: «Ми - Українці» та «Донбас – це Україна!». Нині вкрай необхідне сучасне, дієве, багатомільйонне «Посполите рушення» для розвитку та збереження української мови, культури та духовності задля добробуту та процвітання українського народу.

Українська Нація нарешті зобов’язана взяти відповідальність за долю країни, за кожного українця у свої руки.

Галина ЄГОРОВА



Теги:українська мова, Просвіта, Запоріжжя, Олег Ткаченко


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
Не принижуйте Сковороду і Ганді фарсом і карикатурою на великих людей!
Не дискредитуйте "Просвіту"!
avatar