реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Пишеться «Чорна книга діянь режиму Януковича»

Народний комітет захисту України до 100 днів нової влади презентував підготовлену ним «Чорну книгу діянь режиму Януковича». Презентацію її провели в понеділок в УНІАПН члени НКЗУ Михайло Ратушний, Володимир Цибулько та Іван Крулько.
Журналістам було представлено символічний величезний фоліант чорного кольору, втім, з цілком конкретними текстами, які зайняли вже не один десяток сторінок. А сама книга того ж дня була розміщена в Інтернеті. Ось адреса цього Інтернет-ресурсу: http://www.blackbook.com.ua/.

Михайло Ратушний поінформував про розгортання діяльності Комітету в Україні. Формування обласних структур НКЗУ завершено в усіх регіонах країни, окрім одного, зараз створюються районні і місцеві структури. Характерно, що на місцях у комітети об’єднується значно ширші кола опозиційних сил, ніж на центральному рівні. Зокрема, це місцеві організації партій “Наша Україна” (почесний голова Віктор Ющенко), “За Україну” (голова В’ячеслав Кириленко), структури політичних сил Арсенія Яценюка, Анатолія Гриценка. Схоже, люди в глибинці краще, ніж їхні столичні вожді, розуміють важливість і потребу єднання демократичних сил і цим спонукатимуть керівництво партій до такого процесу.

Щодо самої “Чорної книги”, то М. Ратушний зазначив, що особливо вражений темпами “заповнення” самою владою хроніки її діянь. Починаючи вже від дня інавгурації, коли Янукович скасував заборону на в’їзд до України такої одіозної постаті, як Затулін. Того ж дня з офіційного сайту Президента України було знято розділ про Голодомор. І так далі, кожного зі ста днів нової влади. Деукраїнізація, порушення прав і свобод громадян, кроки, що загрожують суверенітету держави, — ось чим щодня наповнюється ця книга.

Володимир Цибулько наголосив на важливості саме Інтернет-ресурсу, адже ситуація зі свободою слова в засобах інформації погіршується з кожним днем. А чи не найголовнішим є те, що цю книгу чорних діянь режиму писатимуть і вже пишуть самі громадяни України. Саме така її основна концепція. Для цього будь-якому громадянинові досить зареєструватися на сайті Книги. І кожен може надсилати сюди свої повідомлення про все, що коїться в країні.

І ще один суттєвий момент. Книга не просто покликана бути засобом контролю громадян за владою. Повідомлення книги спонукатимуть Комітет, його структури на місцях вживати заходів, аби допомогти людям у конкретній описаній ситуації. Через запити народних депутатів України від опозиції, діяльність фракцій опозиційних партій у місцевих радах, оприлюднення наболілих проблем у медіа.

Іван Крутько, котрий координує дії молодіжного крила Комітету, зазначив, що дії влади не викликають жодних ілюзій стосовно її суті. Проілюстрував прикладами того ж дня презентації. У столиці з останнього 5-го курсу університету звільняють студента за те, що він відбив носа у пам’ятника Леніну. При тому, що навіть наші суди не стали виносити за це покарання, що діє ніким не скасований Указ Президента України щодо знесення комуно-тоталітарних символів СРСР. Натомість влада ніяк не зреагувала на чергову наругу над державними символами України — руйнуванням їх на найвищій точці країни Говерлі. Навіть у день презентації сторінки Книги поповнилися й цими новими фактами.

“Маємо надію, — сказав Михайло Ратушний, — що ця книга буде однотомником, а не багатотомником”. Що це означає? Може, те, що влада раптом стане демократичною і українською? Сумнівно. Скоріше те, що українці таки не дозволять цій владі писати багатотомники антиукраїнських діянь. Тим паче, як повідомили на презентації, рейтинг довіри громадян до нової влади (навіть у регіонах, що голосували за неї) падає так само швидко, як наповнюється книга антинародних діянь цієї влади.
Петро АНТОНЕНКО




Теги:Чорна книга, Янукович, КЗУ, В.Ющенко, М.Ратушний, влада, А.Яценюк, П.Антоненко


Читайте також



Коментарі (0)
avatar