реклама партнерів:
Головна › Новини › Споживач

Перші гриби

З’явилися вони на Троїцькому ринку в Мені ще минулого тижня. Це не ті білі шампіньйони, якими торгують у своїх відділах продуктового павільйону приватні підприємці. Це зібрані в лісах справжні лисички. Як грибник із великим стажем можу стверджувати, що таких ранніх лісових дарів не було півстоліття. Цього ж року їх росту сприяла гаряча весна і рясні теплі дощі наприкінці травня.

Ірина Стукало з Корюківки торгувала на Троїцькому ринку в Мені лисичками. Ціни — по 8–9 грн за півлітрову баночку. Її земляки привезли, крім лисичок, сушені гриби торішнього збору, а також настояний на горілці лікувальний гриб — веселку. Ірина каже, що сама лисичок не збирала — цим займалися мати та дитина. Вона ж ходити по лісу довго не може — швидко стомлюється, ноги болять.

Де збирають гриби? По лісах навколо Корюківки. Але де саме? Тут допомагає багатолітній досвід, як кажуть грибники: «Місця треба знати». Поки що поле діяльності для збирачів грибів та ягід достигає. Тим більше, чимало полів через те, що не обробляються, заростають чагарниками й лісом.

З іншого боку, підприємливі люди дуже швидкими темпами вирізають ділову деревину. З такою природознищувальною діяльністю через десяток-два років і лісів на Чернігівщині не залишиться. «Порубаєте ліси — ніде буде і сховатись»… ("Ялинка" О.Олесь).

Тож поспішайте до лісів, шановні грибники, і хай там на вас чекає удача і грибні місця.

Валерій МАГУЛА



Теги:мена, лисички, перші гриби, Корюківка


Читайте також



Коментарі (0)
avatar