реклама партнерів:
Головна › Новини › РЕЛІГІЯ

Патріарх Філарет про владу і Церкву

Патріарх Філарет розповів про значення величної події віруючим і журналістам у Чернігові після чину канонізації святого Меркурія Бригинського та Літургії у Катерининській церкві:

- Преподобний ігумен Меркурій жив не на початку християнства на Русі, а в наш час. І ми свідки того, як він жив. Його життя – всім нам урок, що треба бути благочестивим, побожним і віруючим у будь-який час. Ігумен Меркурій, будучи монахом Києво-Печерської Лаври, був твердим у своїй вірі. І не тільки у вірі, а у своєму благочестивому житті. Бо іноді ми віримо в Бога, а не живемо так, як вимагає Бог. Бог вимагає любити, а ми ненавидимо. Бог вимагає правди, а ми часто кажемо неправду. Бог вимагає любити ближнього, а ми любимо самі себе. Бог вимагає допомагати бідним, але ми збагачуємо себе безмірно часто. Тому прославлення преподобного Меркурія – урок нам всім. І Господь спитає нас на страшному суді, чому преподобний міг бути святим, а чому ви – грішники? Це не легенда, а наше життя, реальність. Хай цей урок буде повчальним і укріпляє в нас віру, бо ми непереможні тому, що з нами Бог. Де ті гонителі, атеїсти і більшовики? У пеклі! А преподобний прославляється і на Небі, і тут, на землі. Це урок сьогоднішнього дня.

- Скільки всього святих вже канонізував Київський патріархат?

- Це не перша канонізація. Ми канонізували Петра Могилу, великого князя Ярослава Мудрого, канонізували новомучеників періоду гоніння. Але це перший святий, якого є мощі. Тому це особлива канонізація разом з мощами. Вони там у Бога рівні. Але тут на землі одним Господь мощі залишив, а у інших немає мощей. Тому для нас канонізація цього святого особлива.

- Що можете сказати про ставлення нинішньої влади до української церкви?

- Нинішня влада ставиться добре до нашої Церкви. Вона тільки не сприяє її розвитку. Зате нам сприяє Бог. Наше прославлення і є сприяння. Бо в чому сприяння? Влада не може збільшити кількість віруючих. А Господь своєю благодаттю через святих може збільшити. Сьогоднішня канонізація змусить багато кого задуматися над своїм життям. І це сприятиме збільшенню. Влада може тільки допомагати чи не допомагати у будівництві храмів. І все. А віру утверджувати влада не може. Її може утверджувати божественна благодать. І ми вдячні владі, що вона не перешкоджає.

- А палатки?

- Палатки – це безумство, це відсутність віри. А ще більше – відсутність любові. Вони ж православні? І ми православні! Заповідь «Люби ближнього свого» Христос дав всім? Не сказав Він «ненавидь»? Не сказав! І ще Він сказав: «По тому будуть впізнавати, що Ви мої учні, якщо матимете любов між собою». А хіба це Любов? Це не любов, а ненависть. А якщо ненависть, то де ненависники будуть?

- Чому саме Чернігів обраний для зберігання мощів святого Меркурія? Чому не Київ?

- Тому що Меркурій народився на Чернігівщині, служив на Чернігівщині і прославився на Чернігівщині. Тому йому і місце тут.

Олег ГОЛОВАТЕНКО

Високий вал



Теги:Меркурій Бригинський, Чернігівська єпархія, Катерининська церква, патріарх Філарет


Читайте також



Коментарі (0)
avatar