реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Пам'яті Леоніда Талалая

На Жуковому острові, на Дніпрі, у своїй дачній хибарці помер геніальний поет Леонід Талалай. Кажуть, що його прибило лядою погреба... Проте, його останні вірші були такі песимістичні, що можна думати всяке... Тим паче, що Павло Мовчан твердить -- Талалай попрощався напередодні з усіма...Проте медики авторитетно ствердили: причиною смерті стала серцева недостатність.

Леонід Талалай -- геніальний поет. Однозначно. Хоча забагато суму, що традиційно для української поезії, на жаль.

У нього були проблеми з сімейним життям, які частково описала його перша дружина в журналі "Березоль". Описала м'яко, співчутливо, по-людськи, так, що читати не соромно за українських літераторів. Друга його дружина, молода геть, -- наша землячка з Ніжина Тетяна Винник. Вона вродила йому сина.

Відхід такого геніального поета навряд чи буде помічений Україною -- вона має таких горопашних проводирів, що досі б'ється за українську таки мову. Ось і Леонід Талалай друкував був у чернігівській газеті "Гарт" статтю на захист української мови -- якби він знав, що значна частина тої газети друкується ...російською мовою.

...В Україні небесній Леоніда Талалая сьогодні приймають за свого. А чи ж ми -- його?

Василь ЧЕПУРНИЙ



Теги:українська поезія, Гарт, Леонід Талалай


Читайте також



Коментарі (6)
avatar
1
Царство небесне, земля пухом!
avatar
2
Пане Василю, друга дружина Леоніда - українська поетеса Тетяна Винник і народила йому СИНА, а не доньку. Виправте будь ласочка...
avatar
3
сина йому вродила молода жінка, сина!
avatar
4
Пане Сергію, виправив. Дякую, що читаєте сайт "Сіверщини". А передплата на газету -- по всій Україні. І на відміну, від газети секретаря НСПУ Дмитра Іванова, наша газета виходить українською мовою...
avatar
5
А що, Гарт не виходить українською? І на смерті письменника відпіарилися.
avatar
6
Пане Чепурний, у таких випадках говорять про Людину, яка відійшла у засвіти. Про Леоніда Талалая є що говорити. Говорять про те хороше, що ця людина нам залишила.
Не підводьте риску під "усіма українськими літераторами", бо люди різні. Але я не про це. У Вас є совість? Питання поставлю інакше - у вас є журналістська етика?! Чи ваша газета - це бульварне чтиво?! До чого тут діти? Навіщо корпатися у брудній білизні і писати, що там писала дружина і т. п. Ви не знаєте усієї ситуації, просто Леонід ніколи не лив бруд на жодну людину.
Я домоглася, що "Газета по-українськи" за 6 липня, коли ховали Леоніда Миколайовича, написала вибачення перед моєю родиною за ті плітки, які вони пустили на сторінки свого видання. Інакше я б подала на суд за наклеп.
Тому прошу ва, пане Чепурний, не іронізувати з людини, яка є одним із достойних представників нашої літераури.

А щодо "Гарту" - ви це кажіть Дмитру Іванову, а не пишете це у некролозі.
avatar