реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Пам’ять жертв Другої світової війни в день капітуляції Німеччини вшанували у Чернігові. ФОТО

8 травня 2012 року у Чернігові вже традиційно біля меморіалу «Жертвам фашизму» Чернігівська обласна організація Української народної партії, представники Народного Руху України, ВО «Батьківщина», ВГО «Просвіта» імені Тараса Шевченка, Всеукраїнського об’єднання ветеранів вшанували пам’ять жертв Другої світової війни.
Настоятель Кафедрального собору Святої великомучениці Катерини Української православної церкви Київського Патріархату отець Євген Орда відслужив поминальне богослужіння за загиблими 15 тисячами бійцями Червоної Армії, які вели бої в районі Подусівки з німецькими військами під час оборони Чернігова і потрапили в полон, а також мирними жителями – жертвами окупаційної влади.
Голова Чернігівської обласної організації УНП Володимир Ступак, голова Чернігівського відділення Всеукраїнського об’єднання ветеранів Михайло Данилюк, відома поетеса та голова Чернігівської міської організації ВГО «Просвіта» імені Тараса Шевченка Надія Галковська, заступник голови Чернігівської обласної організації УНП Сергій Соломаха, голова Чернігівської міської організації Народного Руху України Анатолій Шацький і голова Чернігівської районної «Батьківщини» і депутат Чернігівської районної ради Анатолій Дуденко наголосили, що необхідно не тільки святкувати Перемогу над нацистською Німеччиною, але й і пам’ятати про десятки мільйонів загиблих співвітчизників та інших народів у Другій світовій війні. Вони підкреслили, що наші народи героїчно, ціною неймовірних зусиль врятували світ від коричневої чуми всупереч бездарній, злочинній політиці сталінського режиму, який несе свою частку відповідальності за розв’язання Другої світової війни.
Учасники заходу поклали вінки і квіти до стели, могил та вшанували пам’ять захисників і жертв війни хвилиною мовчання.

Прес-служба Чернігівської обласної організації УНП




































Коментарі (6)
avatar
1
А чи не доречніше було б в день капітуляції нацистської Німеччини вшанувати тих, хто змусив капітулювати нацистів?
День пам'яті жертв фашизму - друга неділя вересня.
avatar
2
Горячев,Ти історію вчив?
У ніч на 7 травня в Реймсі був підписаний протокол про капітуляцію Германії, згідно якому з 23 годин 8 травня бойові дії припинялися на всіх фронтах. Опівдні 8 травня в Карлсхорст, східне передмістя Берліна, прибули представники верховного командування союзників. Командування експедиційних сил союзників в Європі представляв заступник Д.Ейзенхауера британський головний маршал авіації А.Теддер, озброєні сили США – командувач стратегічними ВВС генерал До. Спаатс, французькі озброєні сили – головнокомандуючий армією генерал Же. де Латтр де Тассиньі.

З Фленсбурга під охороною англійських офіцерів була доставлена в Карлсхорст німецька делегація: колишній начальник штабу верховного головнокомандування вермахту (ОКВ) генерал-фельдмаршал В. Кейтель, головнокомандуючий ВМС адмірал флоту Г. Фрідебург і генерал-полковник авіації Р. Штумпф, що мали повноваження підписати Акт про беззастережну капітуляцію.

Церемонія підписання акту проходила в будівлі військово-інженерного училища, де був підготовлений спеціальний зал, прикрашений прапорами держав союзників. За головним столом розташовувалися представники союзних держав. У залі були присутні генерали, війська яких брали Берлін, а також радянські і іноземні журналісти. В зал ввели німецьку делегацію. Генерал Кейтель пред'явив розділам союзних делегацій документ про свої повноваження, підписаний Деніцем. Потім німецькій делегації було поставлено питання, чи має вона на руках Акт про беззастережну капітуляцію і чи вивчила вона його. Після ствердної відповіді Кейтеля представники німецьких озброєних сил підписали акт, складений в 9 екземплярах. Потім свої підписи поставили Теддер і Жуків, а як свідки – представники США і Франції.
Акт про капітуляцію був підписаний о 23 годині 43 хвилини 8го травня по центральноєвропейському часу.
avatar
3
Пакуль!
Читай, будь-ласка, уважніше те, що я пишу. День капітуляції нацистської Німеччини і День пам'яті жертв фашизму - це різні дати, в т.ч. і по своїй суті. Весь світ День капітуляції святкує 8 травня, а жертв фашизму поминає в другу неділю вересня. Недоречність я вбачаю в тому, що поминки наклали на свято.
avatar
4
Патріоти зробили все як треба. А роздвоєння робить, як завжди, влада. Для чого, питається, дві дати? Щоб приховати правду, про жертви і не вшанувати їх пам'ять як слід, велелюдно. Цього ми якраз і не бачимо на знімках. Сумно.
avatar
5
Усі ці, вибачте, шабаші під червоними ганчірками чинять для того, аби відволікти увагу посттоталітарного та постгеноцтидного українського суспільства від злочинів комуністичного режиму, які на сьогодні не засуджені справедливо, і не зроблен оналежних висновків. А справжні герої-фронтовики давно покояться в землі, загнули або у перші роки війни, або відразу після неї після ран та душевних травм.
avatar
6
Купка невдах і політичних інтригантів. Молодці, прозвітували, робота робиться, партія працює. Ще й попів залучили, а в церкву, мабуть, тільки на Паску ходите та й то не всі...
Система може тільки порадіти з того. що такі як ви першими гноїте революціонерів, називаючи їх провокаторами! Тішить, що вам не довго залишилось
avatar