реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Пам'ятки Ніжина потребують порятунку!

У 1902 році Марія Заньковецька, на той час вже знана українська акторка, купила в Ніжині невеличкий будиночок з садибою в Сучковому провулку (нині вул. Заньковецької). Тут вона прожила понад 20 років з перервами. В будинку часто збиралися представники місцевої ітелігенції, діяла любительська театральна трупа. 1907 року у М.Заньковецької гостював М.С.Грушевський.

1926 року, не маючи в змозі утримувати будинок, Заньковецька подарувала його місту для культурно-просвітницьких потреб та переїхала до Києва.

Після смерті актриси 1934 року, всупереч її заповіту віддати будинок на потреби культури, тут влаштували гуртожиток медичного училища. Згодом – тимчасове житло для робітників ремонтно-будівельної дільниці. 1994 року до 160-річчя від дня народження Марії Заньковецької пропонувалося музеєфікувати будинок, створивши тут меморіальний музей першої народної акторки України, або обладнати тут малу театральну сцену місцевого театру. Але, як завжди, не вистачило коштів і не знайшлося постійного житла для тимчасових мешканців будівлі.

2015 року з дозволу місцевої влади будівлю приватизували п’ять сімей, які тут мешкають. Мешканці будинку під час ремонту розібрали аутентичні кахляні пічки, зараз активно перебудовують будівлю, пристосовуючи до власних потреб...

о. Олександр МОРОЗОВ



Теги:ГРУШЕВСЬКИЙ, Ніжин, охорона пам'яток, Заньковецька


Читайте також



Коментарі (0)
avatar