реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Олексію Потапенку - 85!

4 серпня святкує поважний 85-річний ювілей #Олексій_ПОТАПЕНКО – український живописець, член Національної спілки художників України, заслужений художник України (2009), чернігівець.

«Діалектика мистецької долі Олексія Потапенка пролягає на складному і довгому шляху від Слобожанщини, землі його народження [1939 р.] до Чернігівщини, краю рік, озер, луків. Художник відбувається тоді, коли знаходить свою тему, своє бачення, свою «малу планету». У Олексія Потапенка це Україна, Дніпро, людина в середовищі, буття людини в світі…», – свого часу казав Євген Кріп, відомий чернігівський митець живопису.

У творчому пошуку ювіляр від експресивності, яка була характерна для початкового періоду його творчості, від монохромних робіт в авторській техніці приходить до поєднання двох живописних основ – народного мистецтва і набутків світової класики, до «…синтезу, де органічно злилось національне і загальнолюдське… Його творчість наповнюється символами глибинними і поетичними» (за Т. Гашанською).

Починаючи з 1990-х років художник розробляє етнографічну тему, занурюючись в національне буття українців, реконструює українську минувшину в серії картин, що принесли йому світове визнання. І цей настільки незвичайний світ, що так любовно і наполегливо створював митець-філософ, митець-мрійник, не залишає нас байдужими. «Магнетизм його картин змушує повертатися до них іще й іще, як до закодованої таїни, котру неможливо розгадати, але прагнеш хоч трохи наблизити до себе», – зауважувала Леся Кочергіна, організатор виставки «Українська містерія».

Етапи творчого шляху Майстра були представлені на персональних виставках у Чернігові, Гомелі, Іспанії, Києві, Парижі, Туреччини.

Картини художника зберігаються у фондах Чернігівського обласного художнього музею імені Г. Галагана, приватних вітчизняних та закордонних зібраннях.

З роси й води Вам, шановний Олексію Григоровичу!

Ольга ЧИРИК



Теги:Художники, українське малярство, олексій Потапенко, Ольга Чирик


Читайте також






Коментарі (1)
avatar
0
1
Чому в Ніжині нема членів Національної спілки художників України?
Тому, що це преференція обласного центру? Наприклад, у Прилуках був Анатолій Риженко. Нема інфраструктур, виставкових залів, галерей?
Так є ж у Ніжині навіть художні музеї. І навіть коледж культури і мистецтв з відповідним профілем навчання.
Чому ж тоді в Ніжині нема членів Національної спілки художників України?
avatar