реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Окупація радіопростору чи Поверніть радіо "Культура"!

5 лютого Українське радіо «Культура» (Третій канал Національно радіо України) замовкло. Сталося це без будь-якого попередження – просто на хвилях 72,8 в діапазоні ультракоротких хвиль, на яких транслювалися передачі єдиного в Україні культурологічного радіоканалу, об 11 годині запанувала тиша.

Слухачі, котрі телефонують із цього приводу на третій канал, дістають трафаретну відповідь, яка нічого не пояснює: «На жаль, наші передачі не звучатимуть в FM діапазоні через недостатнє фінансування». Отже, тепер програми радіоканалу «Культура» можна слухати тільки в інтернеті та на 3-й «кнопці» дротового радіо (там, де цей релікт зберігся і там, куди сягає єдиний слабенький передавач).

Втрата каналу, на якому звучали цікаві літературні, музичні, мистецькі передачі, – відчутна втрата, надто в час неприхованого наступу на все українське, починаючи з самої державної мови. Це – відверте посягання на права чисельної аудиторії, – в тих регіонах, де він досі ще був доступний. Значна частина цих слухачів доступу до інтернету не мають. Це – зневага щодо прекрасної команди штатних і позаштатних журналістів, які в нашу інформаційну добу зуміли завоювати серця радіослухачів. Натомість буде в нас, найімовірніше, ще один FM-канал, який, слідом за іншими, потуратиме невибагливим смакам, водночас такі смаки насаджуючи та культивуючи.

Безкарність державних чиновників, що так виразно проявилася в недавній ідентичній ситуації з телеканалом ТВі, знову і знову породжує беззаконня. Громадськість України намагаються «втопити» у каламутній воді бюрократичних параграфів та циркулярів, проте щораз чіткіше проступає очевидний результат їхнього застосування: страждає від цього передусім українська культура, яку намагаються всіляко обмежити, а де можна – то й нищити.

Український центр Міжнародного ПЕН-клубу вимагає повернути радіоканал «Культура» в радіопростір України й зупинити нищення української культури.

Президент Українського ПЕН-центру
Мирослав Маринович
8 лютого 2013 року



Теги:Українське радіо, інформаційний простір, окупація, Пен-клуб


Читайте також



Коментарі (2)
avatar
1
Ми нікуди не дінемося від суспільного ( громадського ) радіо й телебачення.  Над цим треба працювати, тим більше, що законодавство цьому сприяє - підприємництву ГО у цій сфері. Нема підприємливих людей серед гуманітаріїв!
avatar
2
" Безкарність державних чиновників..." головна причина всіх наших негараздів і бід. Чому ніхто не називає прізвища чиновників, що прийняли рішення вчетверо зменшити фінансування радіоканалу? Тому, що українська демократія не передбачає невідворотної відповідальності держслужбовців за порушення законів, правил, прийнятих рішень та постанов, за помилки в роботі, за порушення інтересів держави та її громадян. За тоталітарної системи такий випадок розцінили б як ідеологічну диверсію, а винуватці на роки загриміли б в табори як вороги народу.
Азаров гроші дав, але винуватців інцинденту, що сколихнув всю Україну, так і не назвав
avatar