реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОЛОГІЯ

Обережно: дим несе небезпеку

У зв’язку з надзвичайними погодними умовами цього літа збільшилась кількість пожеж на сільгоспугіддях, торфовищах та в лісових масивах також і Чернігівської області. Однією з причин їх виникнення є неконтрольоване випалювання сухих залишків рослинності на сільгоспугіддях, пустищах, вздовж доріг тощо. Це призводить до знищення лісових насаджень на значних площах, забруднення атмосферного повітря, відключень повітряних ліній електропередач, і навіть до загибелі людей.

Наслідки від спалювання рослинних залишків можуть бути надзвичайно серйозними. Воно призводить до руйнації ґрунтового покриву, адже безпосередньо вигорають рослинні залишки, гинуть об’єкти тваринного світу та ґрунтоутворюючі мікроорганізми. Важкі метали, які виділяються при горінні, збільшують негативний вплив на об’єкти довкілля.

За нормальних умов, коли рослинні залишки перегнивають, необхідні для розвитку рослин речовини повертаються в грунт. При згорянні ж утворюється зола, та не зважаючи на загальноприйняту думку про корисність золи для ґрунту, спалювання рослинних залишків щороку призводить до все більшого його збіднення – зменшення відсотку гумусу.

На природних ділянках і газонах вогонь знищує насіння і коріння трав’янистих рослин, пошкоджує нижні частини дерев і кущів та верхні частини їх коріння. На випалених місцях з’являються адвентивні, чужорідні для України види рослин, бур’ян.

На превеликий жаль, громадяни рідко надають цьому ваги. При згорянні однієї тони рослинних залишків у повітря вивільняється біля 9 кг мікрочастинок диму. До їх складу входять пил, окиси азоту, угарний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук. З димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найотрутніших для людини речовин.

На присадибних ділянках для догляду за рослинами нерідко використовують пестициди, які також вивільняються у повітря при згорянні листя чи трави. Найбільше пестицидів містить бадилля картоплі, яке ми так рясно окропляємо від колорадського жука.
Додаткова проблема полягає в тому, що з сухою травою, як правило, горить і безліч різноманітного сміття, що суттєво посилює забруднення атмосфери.

При згорянні, скажімо, поліетиленового пакету, в повітря вивільняється до 70 різноманітних хімічних сполук, більшість з яких отруйні для людини. Саме вони, як правило, стають причиною дертя в горлі, кашлю. Щільний чорний дим від тління пластикового сміття містить канцерогенні поліциклічні вуглеводні.
Постійне подразнення димом епітелію слизової оболонки дихальних шляхів призводить до зниження його захисних властивостей. Особливо погано тим, хто страждає на бронхіти, бронхіальну астму, риніти чи тонзиліти.

На даний час згідно з Кодексом України про адміністративні правопорушення, а саме порушення ст. 77-1, передбачено наступне: «Випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дозволу органів державного контролю у галузі охорони навколишнього природного середовища або з порушенням умов такого дозволу, а так саме невжиття особою, яка одержала дозвіл на випалювання зазначеної рослинності або її залишків та опалого листя, заходів щодо своєчасного їх гасіння тягнуть за собою накладення штрафу на громадян у розмірі від 170 грн. до 340 грн. і на посадових осіб від 850 грн. до 1190 грн. Ті самі дії, вчинені в межах території об’єктів природо-заповідного фонду, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян у розмірі від 340 грн. до 680 грн. і на посадових осіб від 1190 грн. до 1700 грн.».
Ми любимо нарікати на погану екологію і на те, що держава нічого не робить для того, аби покращити ситуацію. І, водночас, власноруч робимо її ще гіршою. Екологи Чернігівщини закликають всіх не бути байдужими до навколишнього природного середовища.

Шановні мешканці Чернігівської області, звертаємо Вашу увагу на те, що випалюючи суху рослинність, Ви не тільки порушуєте природоохоронне законодавство України, а й задаєте шкоду власному здоров’ю, погіршуєте екологічний стан регіону та знищуєте біорізноманіття Чернігівської області.

Сектор заповідної справи та екомережі
Держуправління охорони навколишнього
природного середовища в Чернігівській області




Теги:пластикове сміття. канцерогенні реч, пожежі, дихальні шляхи, бронхіт, дим


Читайте також



Коментарі (0)
avatar