реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Новожаба на святині

Єлецький монастир у Чернігові — пам’ятка національного значення. Там не те що копнути, а й ступнути має бути невільно. Тож поява нової неоковирної споруди — розкаряченої хати, схожої на ті, що ставлять «новиє русскіє», викликала тривогу.

Перш за все при будь-якому будівництві, навіть винятково господарському, мають пройти археологічні розкопки. До речі, коли ставили в монастирі альтанку над артезіанською свердловиною, саме так і робили. А тут?

Відомий археолог, завідувач відділу печер Національного історико- архітектурного заповідника «Чернігів стародавній» Володимир Руденок: «Жодні розкопки там не проводились. Наскільки я знаю, ніяких дозволів на будівництво також нема».

В.о начальника обласного управління архітектури та містобудування Олександр Грицай був обережним: «Питання вивчається. Можливо, дозволи і є. Ще не знаємо, чи це охоронна територія… Пишіть офіційний запит».

Запит ми подали. До прокуратури — також. Зауважимо, що опіку над територією здійснює Національний історико-архітектурний заповідник «Чернігів стародавній» (генеральний директор — Андрій Курданов) та Чернігівська єпархія УПЦ Московського патріархату (архієпископ Амвросій (Полікопа). Від них чекаємо також пояснень.

Насельниці монастиря пояснюють, що в новобуді має бути духовна бібліотека. Так наче мало місця в існуючих приміщеннях.

Зрештою, краще б відродили духовну консисторію, а не перетворювали її руїни в банальні погреби навпроти святині ХII століття — Успенського собору. Але на таке відновлення треба більше грошей, ніж на складання неоковирної хати, більше схожої на лазню…

До речі, новобуд з’явився не просто в охоронній зоні, а на самій території монастиря. Охоронна ж зона значно ширша. Про що архітекторам добре відомо…

Василь ЧЕПУРНИЙ, голова обласного товариства «Просвіта» імені Т.Шевченка.






Теги:НАІЗ Чернігів стародавній, московський патріархат, Єлецький монастир


Читайте також



Коментарі (2)
avatar
1
Якщо є порушення чинного законодавства, то чоме не звертаєтесь до прокурора?
avatar
2
Те саме, що й з палаткою біля Катерининської церкви. Сьогодні останній день ,так званого ультиматиму Курданова, щодо знесення палатки. Побачимо, як Андрійко тримає слово!
avatar