реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Чернігівські храми УПЦ МП будуть повернуті Україні?

Відповідного листа митрополиту Чернігівському і Новгород- Сіверському Амвросію Полікопі надіслано в.о генерального директора НАІЗ "Чернігів стародавній" Володимирем Хомичем 28 лютого. Згідно його тексту, договори оренди основних святинь Чернігова спливли ще в минулому році і до 27 березня храми мають бути повернуті державі.

Мова йде про Спаський собор - один з найдавніших на терені України: Москви ще не було, а храм вже стояв, проте зараз у храмі править Москва. Про комплекс Троїцького монастиря - збудований гетьманом Іваном Мазепою, нині є кафедральним храмом УПЦ Московського патріархату, де Мазепу й проклинають. Та про Єлецький монастир - також дуже древній, бо ще домонгольського періоду.

Зразу в інтернет-мережі піднявся шум: мовляв, українські храми повертаються. Ще ні.

Мова йде поки що лише про необхідність укласти договори оренди відповідно до нового Закону про оренду. Чому не хочуть нових договорів московські попи? Бо за новим законом за оренду треба платити. А вони звикли не платити, а брати. Не питай у шевця остачі, а в попа здачі - каже народна мудрість. А тут навіть не про здачу: тут про саму пиху - як це вони мають платити, якщо досі влада їм руки цілувала?!

До речі, в мене виникла в мережі дискусія з однією прихильницею МП - мовляв, церква всі руїни відреставрувала, а тепер забирають. Але по- перше, Спаський собор ніколи не був руїною, там діяв музей, а москалі його просто нагло захопили в очікуванні візиту в Чернігів Патріарха Мстислава. Викинувши при цьому на подвір'я саркофаг князя та ікону святої Теклі. По-друге, і Єлиця, і Троїця відреставровані за гроші чернігівських підприємств - ні Москва, ні прихожани грошей на це не давали. Другі - бо ще не мали на початку 90-х, а перші - бо теж ніколи не дають, а тільки беруть. Третє - якщо ви комусь здали свою квартиру в оренду (хоча яка ж це оренда, якщо безкоштовно?), а орендар там шпалери поклеїв і люстру поміняв - так це вже має бути його квартира, не ваша?...

Тому битва за повернення українських святинь українцям ще попереду. Але вчора пролунав перший дзвіночок. Далі буде.

Василь ЧЕПУРНИЙ.



Теги:Єлецький монастир, УПЦ МП, НАІЗ Чернігів стародавній, Троїцький монастир, Спаський собор


Читайте також



Коментарі (0)
avatar