реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Новобиківський міняє власника

Новобиківський цукровий комбінат перепрофілюється у виробничий комплекс зі зберігання, фасування, переробки та консервації плодоовочевої продукції місцевого виробництва.

Завдяки перспективному інвестиційному проекту цукровий комбінат у с. Новий Биків Бобровицького району, котрий останніми роками практично не працював, а зайняті раніше на виробництві люди опинилися без роботи і засобів існування, найближчими місяцями отримає нове життя. Цей факт на фоні загального скорочення виробництва і згортання інвестицій, викликаних фінансовою та економічною кризою, не може не привернути уваги громадськості і спеціалістів. Бо свідчить, що в Україні зберігається потужний інтелектуальний потенціал і бажання професіоналів відродити вітчизняне виробництво, забезпечити людей роботою.

У цьому сенсі інвестиційний проект по Новому Бикову, реалізація якого розрахована на два етапи – до серпня 2010 року та до грудня 2010 року – є дійсно неординарною подією. Зупинимося на цьому проекті більш детально.

За один рік передбачається перепрофілювати цукровий комбінат у виробничий комплекс зі зберігання, фасування, переробки та консервації плодоовочевої продукції місцевого виробництва, створення власної бази для її вирощування. Зверніть увагу, що мова йде саме про переробку місцевої продукції. А це означає, що, окрім робочих місць на самому комплексі – до 250 чоловік, з’явиться робота і для працівників багатьох сільськогосподарських підприємств району.

Звичайно, така масштабна реорганізація потребує відповідних коштів і готовності йти на певний ризик інвесторів. Хоча профі ці ризики прорахували і прийшли до висновку, що продукція нового підприємства знайде попит у населення Чернігівщини і Київщини. Попередню згоду на закупівлю плодоовочевої продукції надали торгівельні комплекси Чернігова і Києва, інші оптові закупівельними.

Отже, джерела інвестиції визначені. Це власні та залучені кошти, прибуток від діяльності безпосередньо підприємства. Для здійснення першої черги будівництва знадобиться 50 млн. грн., другої черги – 32 млн. грн., всього 82 млн. грн. Партнерами у реалізації проекту виступлять два київських банки – «Форум» та «Універсал Банк», і запорізький «Індустріалбанк».

Визначені також розробники проектно-кошторисної та землевпорядної документації – КДПВІ «Чернігівагропроект», ТОВ «Проектант», ТОВ «Глобус» із Яготина Київської області та інші ліцензіати у сфері проектування, котрих оберуть за результатами конкурсу. До робіт з демонтажу дефектних конструкцій та планування території нового виробничого комплексу будуть залучені місцеві підприємства, що мають відповідну техніку, а також інші спеціалізовані підрядні організації, визначені за результатами конкурсу.

До складу комплексу після завершення всіх реставраційних та будівельних робіт ввійдуть виробничі, складські та адміністративні приміщення, площадка для завантаження та розвантаження автомобільного транспорту, ТЕЦ і тепличне господарство. При будівництві застосовуватимуться швидкомонтувальні модульні будівлі на базі залізобетонного та металокаркасу, для фасадної обшивки будівель та систем утеплення будуть використані сендвич-панелі і профнастил. Все господарство розміститься на території приблизно у 270 гектарів земель сільськогосподарського і несільськогосподарського призначення, а також земель промисловості.

Варто зазначити, що, на відміну від багатьох інвестиційних проектів подібного типу, де організатори головною метою ставлять отримання прибутків, у проекті створення виробничого комплексу у Новому Бикові чільне місце відводиться вирішенню соціальних проблем. Зокрема, передбачається фінансування та ресурсне забезпечення першочергових потреб Новобиківської сільської ради: поліпшення рівня матеріально-технічного забезпечення закладів соціально-культурного призначення – клубу, будинку культури, бібліотеки; дошкільного і шкільного виховання – дитячого садку, групи дошкільного розвитку, школи; обладнання місцевої лікарні сучасним устаткуванням, забезпечення її необхідними лікарськими засобами, матеріалами та обладнанням; проведення поточних та профілактичних ремонтів інженерних систем та комунікацій об’єктів соціальної інфраструктури з метою їх безаварійної роботи в осінньо-зимовий період; участь у вирішенні інших нагальних та життєво важливих потреб сільської громади.

Інвестори зобов’язуються також частково забезпечити об’єкти місцевої соціальної інфраструктури енергоносіями за рахунок електричної та теплової енергії власного виробництва.

Проте найголовніше у проекті – місцевим жителям повертається життєва і професійна перспектива. Вони матимуть гідно оплачувані робочі місця, при необхідності пройдуть курс навчання та перепідготовки за новими спеціальностями.

То ж, як мовиться, нехай щастить. І за сприятливих обставин Чернігівщина обзаведеться ще одним сучасним високотехнологічним виробництвом, зробить черговий крок до подолання депресивності краю.

Олег ГРИГОРЕНКО




Теги:Новий Биків, цукор, інвестори


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
А шо там прогорів Ярослав Кожушко, депутат обласної ради від "Нашої України"?
avatar