реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Про рейдерів та інвесторів

Погані новини для Зеленського. 42 українські компанії, організації підприємств та окремі відомі підприємці написали звернення до президента України з вимогою забезпечити реальне виконання 42-ї статті Конституції України: «Кожен має право на підприємницьку діяльність, яка не заборонена законом». Серед учасників звернення Асоціація підприємців ветеранів АТО, мережа АЗС ОККО, «Фармак», «Оболонь» тощо.

Що викликало обурення українського крупного бізнесу, аж таке що вони заговорили про порушення не просто окремих законів, а зразу про «підприємницьку статтю Конституції»? А викликали його численні факти рейдерства з боку… представників влади. Тобто отої самої «команди молодих політиків», які «хакнули систему».

Цитую: «Свавілля перевертнів у погонах та суддівських мантіях перейшло всі межі. Йде війна, тому з їхнього боку це більше, ніж злочин. Координовані корупціонерами рейдерські атаки підривають обороноздатність держави, оскільки ЗСУ фінансується з податків підприємств. Це питання національної безпеки. Незаконний тиск на власників підприємств з боку корупціонерів вже спричинив другу хвилю еміграції промислового бізнесу за кордон». Вражає?

Я нагадаю, що рейдерство, тобто захоплення прибуткових бізнесів або майна злочинцями останнім часом набирає чималі обороти. За даними «Opendatabot» за 5 місяців 2023 р. в Україні було зареєстровано 147 кримінальних впроваджень за фактами рейдерських дій. Це на 12% більше ніж за ВЕСЬ 2022 р. Це ми говоримо про порушені справи. А по скількох фактах справи не порушували?

Всього з фактами рейдерства протягом попередніх двох місяців стикнулися 2% підприємців. Це дуже багато. За рік цифра явно перевалить 10% - а це смерть і могила всій інвестиційній привабливості України. Серед найбільш популярних проявів рейдерства – підробки документів та протидія господарській діяльності, тобто сфери де дуже важко діяти без прикриття з боку влади.

Як на це реагує влада? Президент Зеленський під час інтерв’ю на початку червня заявив, що по фактах свавілля податківців і рейдерства він, мовляв, буде розбиратися – давайте факти, інформацію, мовляв. На перший погляд стався хеппі-енд, підприємці самі висловлюють готовність надавати факти та інформацію аби влада «розбиралася».
От тільки чи розбереться? Насправді – просто зобов’язана. І от чому.

Наразі владі вдається мобілізувати суспільство закликами до самопожертву через війну і грою на відносно високому (поки що) авторитеті президента Зеленського, особисто. Але.

Очевидно, війна скоро не закінчиться, і генерал Залужний говорив і говорить про це з усією армійською прямотою. На відміну Подоляків, Буданових та Стефанчуків, які півроку співали солоденьких пісеньок про скорий контрнаступ. Контрнаступ почався, але триває він так як говорив Залужний, а не провладні спікери.

Це означає, що людям у подальший рік-два треба якось жити. Наразі наявність роботи в Україні забезпечується тим, що дуже багато кваліфікованих спеціалістів та керівників перебувають на службі в ЗСУ. Але ЗСУ – споживач. Зарплатні військовим платити треба з коштів бюджету. Тобто з податків від бізнесу. Але.

Мені фантазії бракує аби уявити який гармидер почнеться, коли завершиться війна і з армії масово почнуть демобілізувати призваних солдат і офіцерів. Всім цим людям буде потрібна робота.

У травні ЄББР повідомив, що вже зараз аби економічно повернутися до рівня 2021 р. Україні буде потрібно залучити 250 мільярдів доларів інвестицій протягом наступних після війни п’яти років. Аби лише повернутися у 2021 р. – постковідний, коли рейтинг «Слуги народу» впав нижче рівня "ЄвроСолідарності". Тобто вже зараз уряд має ударно працювати над інвестиційною привабливістю України. Пригадуєте, як за Порошенка в Україну «РейнЕйр» заманювали і скільки виробництв з'явилося?

А нині що у влади? А у влади діючі підприємці скаржаться на рейдерство. А депутати-служки тим часом обростають нерухомкою та елитними авто. Приходь інвестор – рейдери чекають!

Дмитро "КАЛИНЧУК" - ВОВНЯНКО



Теги:Дмитро Калинчук- Вовнянко, інвестори, команда ЗЕ, Слуга народу, рейдери


Читайте також



Коментарі (0)
avatar