реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Нове дихання УВКР: скайп і МЗС

«В Україні знаходяться і центр Європи (у Закарпатті) і центр Євразії (у Криму)», -- наголосив у вітальному слові сесії Президії Української Всесвітньої Координаційної Ради директор Науково- дослідного інституту українознавства академік Петро Кононенко.

Взагалі ж вітань і розмірковувань загальних на цьому засіданні було мало – робота президії проходила по-діловому. І вперше в її історії засідання проходило у скайп-режимі – члени Президії УВКР з Австралії, Казахстану, Білорусі, Сербії, Іспанії, Грузії, Італії та Португалії брали участь через інтернет. «Доброго вечора!» -- вітався Стефан Романів з Австралії, бо в час української обідньої пори у них уже був вечір.

І директор департаменту Міністерства закордонних справ Володимир Яценківський спілкувався як з ними, так і з присутніми фізично учасниками засідання з України, Румунії, Латвії, Азербайджану, Придністров’я та Росії. Він, до речі, повідомив, що Україна виділяє 4 мільйони гривень на будівництво меморіалу Голодомору у Вашингтоні, оплачує проектно- кошторисну документацію по Народному Домі у Перемишлі (Польща). А курс на євроінтеграцію є безсумнівним.

Освіта.
Для порівняння: Росія – жодної української школи. Латвія – 260 дітей навчаються в українській школі у Ризі, на ремонт якої мерія виділила біля 3 мільйонів доларів. Україна обіцяє забезпечити обладнання. У Придністров’ї в 6 навчальних закладах всі предмети викладаються українською мовою. У столиці Іспанії – 5 українських недільних шкіл, в кількох по 200 учнів.

Нові члени УВКР.
Ними стали організації «Помаранчева хвиля» (США, Чикаго), асоціація українців у Мурсії (Іспанія), асоціація українців Сардинії «Барвінок» (Італія), християнська спілка українців Португалії.

Проблема голосування.
Леонід Ткачук (Придністров’я): «У нас проживає 130 тисяч громадян України, а проголосувати можуть лише 3-4 тисячі. Тому що нема пунктів для голосування. Мало хто в Україні голосує так, як ми тут – треба встати рано-вранці, щоб доїхати у Кишенеу, вистояти там чергу і пізно ввечері повернутися додому».

В Іспанії з 83 тисяч українців голосують теж тільки 3 тисячі. Минулого разу в посольстві зірвали ворота, щоб проголосувати.

В засіданні на запрошення голови УВКР Михайла Ратушного брав участь чернігівський мандрівник – журналіст Олександр Волощук.

Василь ЧЕПУРНИЙ



Теги:українська діаспора, Олександр Волощук, УВКР


Читайте також



Коментарі (0)
avatar