реклама партнерів:
Головна › Новини › Спецакції

Ніжин і Носівка: продовження походу «Останнім шляхом Кобзаря»

17 травня 2011 року у містах Ніжині і Носівці Чернігівської області продовжувався похід «Останнім шляхом Кобзаря», з нагоди 150-ї річниці перепоховання Тараса Шевченка в Україні, який організували Українська Народна Партія та Всеукраїнське Товариство «Просвіта» імені Тараса Шевченка.
У Ніжині поминальну службу відправив настоятель Спасо-Преображенського храму Української Православної Церкви Київського Патріархату отець Віталій. До речі, у цій церкві 17 травня 1861 року якраз і відбулося відспівування Т. Шевченка. У Носівці поминальну літію біля пам’ятника Т. Шевченку на залізничному вокзалі відправив отець Василь з Української Православної Церкви Київського Патріархату (храм ще буде будуватися)

Пройшли виступи-концерти «Поховайте та вставайте, кайдани порвіте…», в яких взяли участь кобзарі Руслан Козленко (Київ) та народний артист, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка Василь Нечепа (Чернігів, Носівка).

Перед місцевими жителями виступили голова Чернігівської обласної організації УНП Володимир Ступак, який розповідав про останній шлях Кобзаря в 1861 році, голови Чернігівської обласної та Ніжинської організацій «Просвіта» Василь Чепурний та Микола Шкурко, академік, професор, просвітянин Броніслав Панасюк, депутат Носівської міської ради від УНП Василь Кияниця.
Останній з болем зауважив, що «як громадянин, як депутат Носівської міськради п’яти скликань просто не можу не звернутися до всіх наших зверхників присутніх і неприсутніх тут: коли ж ви обніметесь, брати мої?
Що ж ви натворили півтори сотні партій і розпорошилися в них? Та що партії, навіть козацьких організацій з центральними органами в Україні вже понад 50.
Хто припинить безглузду шароварно-лампасну клоунаду? Чи не очевидно вам, що вас розводять?
Та ми ж всі однакові громадяни, маємо одні і ті ж життєві проблеми – що нам ділити?»

Біля Спало-Преображенського храму (Ніжин) учасники походу розгорнули найбільший Державний прапор України (розмір 45 х 30 метрів).
Організатори урочистостей «Останнім шляхом Кобзаря» передали місцевим бібліотекам «Кобзарі», національну символіку, підбірки книжок та аудіозаписів українських авторів, зокрема Ліни Костенко, Василя Шкляра, Василя Нечепи. Василь Чепурний як автор подарував ніжинцям та носівчанам свою книгу «Акурайку».
У заходах у Носівці взяла участь також делегація Бобровицької районної організації УНП на чолі з головою Сергієм Будніком.
На завершення перебування в Носівці учасників походу кобзар Василь Нечепа запросив на гостини до своєї садиби. Там гості ознайомилися з його музеєм українського народного побуту і історії, який він створив власними руками.

Сергій Соломаха
учасник походу «Останнім шляхом Кобзаря

Голова Чернігівської обласної організації ВТ «Просвіта» ім. Т.Шевченка Василь Чепурний


Голова Ніжинської організацій «Просвіта» Микола Шкурко

Народний артист Василь Нечепа

Кобзар Руслан Козленко


Депутат Носівської міської ради від УНП Василь Кияниця

Академік Броніслав Нанасюк










Коментарі (1)
avatar
1
Особливо чудово було навідатися до Нечепи! Дійсно козацький зимівник! З голубами, псом, мета-секвойєю і настоянкою на калгані, чазі та ядрах айви...
avatar