реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

"Нетлінне слово" - у Новгороді-Сіверському

Вчора, 28 травня, у Новгороді-Сіверському вже вдруге пройшло святкування Міждержавного літературно – мистецького свята «Нетлінне Слово…».
Розпочалось свято біля пам’ятника Ярославні літературними читаннями. Потім на центральній площі міста йшов концерт майстрів мистецтв Чернігівщини, акторів, аматорів самодіяльності району та міста.
Із високих гостей було помічено заступника голови облдержадміністрації Віктора Тканка, відомого археолога і апологета концепції «Київської Русі – колиски трьох братніх народів» Петра Толочка, історика Олександра Коваленка, поета, журналіста Дмитра Іванова.
Слова виступу зі сцени, які проголошував Петро Толочко, про «актуальність «Слова…» і сьогодні, адже воно закликало до єдності Русі!» ще до їх озвучення виявилися «неактуальними». Жодного офіційного представника Республіки Білорусь чи Російської Федерації помічено не було.
Тож дарма старалися актори Чернігівського філармонійного центру, розігруючи мізансцену «Зустріч гостей» російською мовою.
Ще одне нововведення продемонструвала у Новгороді обласна влада. Це охорона високопосадовців спецзагоном міліції «Беркут» під час їх спілкування з посполитими. Як відомо, під час будь-якого свята, місцева влада розставляє намети, де представлені громади району, підприємства, вироби народних майстрів. Начальство повільно, обходячи по колу, знайомиться із досягненнями району, милується виробами народних майстрів, іноді навіть їх купуючи, слухає народні пісні, випиває і закушує те, що послала гостинна українська земля. Зазвичай звичайні громадяни могли цілком вільно стояти біля керманичів, дивитися як вони їдять-п’ють, могли навіть перекинутися словом. Але не цього разу. «Беркут» позбавив новгород-сіверців можливості зблизька поглянути на великих людей, посилаючи громадян в обхід: так, тут ходити не можна, тут зараз йдуть гості міста! – використовували такі аргументи охоронці. Єдиним винятком були журналісти, і то не всі, а ті хто мав фотоапарати, що свідчило про їх приналежність до цієї професії.
Окрім того, в ці дні у місті пройшла і науково–практична конференція «Нетлінне Слово…», опера «Князь Ігор» та святкова дискотека.

Повний же репортаж про святкування у Новгороді читайте у найближчому числі газети «Сіверщина».

Олександр ЯСЕНЧУК



Теги:Ясенчук, Новгород - Сіверський, Київську Русь, толочко


Читайте також



Коментарі (0)
avatar