реклама партнерів:
Головна › Новини › Поради

Не залишайте "домушникам" шансів

Погодьтеся, жодна нормальна людина не прагне аби її помешкання обікрали. Особливої актуальності проблема квартирних крадіжок набуває в літньо-осінній період, під час масових відпусток, коли житло на кілька тижнів залишається без нагляду. Та розслаблятися не можна навіть йдучи з дому на годину-дві. Деяким спритникам цього вистачає аби винести з квартири геть усе цінне.

Як свідчить вперта статистика, стереотипна думка про те, що злодії «ходять на справу» лише вночі, нині вже не відповідає дійсності. Тепер вже 90 відсотків всіх крадіжок трапляється серед білого дня, як правило з 8 до 19 години, коли господарі або на роботі, або вийшли в магазин, на ринок чи просто у справах.

Способи проникнення злодіїв до помешкання є доволі різноманітними, проте вражає кількість фактів практично вільного потрапляння їх усередину — 45 фактів (майже 53%) це перш за все стосується жителів приватного сектору, де доволі поширеною є практика залишення незамкненими дверей на час, коли господарі пораються по господарству чи на городі, в багатоповерхівках – це ключ під килимком, у поштовій скриньці і т.п. Ще один варіант “запрошення для крадіїв” — прочинені кватирки, незамкнені балконні двері. Таким способом зловмисники проникали до помешкань громадян 9 разів (1,6 wacko

На іншому умовному полюсі — злодії, що не шукають “легких шляхів”. Серед «силових» способів проникнення лідирують методи віджиму пластикового вікна та пошкодження дверей відповідно 12 та 10 фактів, і лише на третьому місці проникнення шляхом пошкодження серцевини замка вхідних дверей – 5 і нарешті – підбір ключа і лише зустрічався у двох випадках.

Є в таких злочинах одна спільна риса: встановлюючи красиві й дорогі двері (на них, вочевидь, і орієнтуються злочинці), господарі часто прораховуються. Адже «Броньовані» китайські двері з легкістю відкриваються консервним ножем, про що вже не раз писала преса, заощадивши ще й на якісних, але недешевих замках господарі досить часто гірко за це розплачуються. Непрохані гості виносять з помешкань найбільш цінні речі: золото, коштовності, готівку, мобільні телефони, побутову і комп’ютерну техніку, електроінструмент. Сума збитків, що їх зазнали деякі потерпілі, сягає 30 тисяч гривень.

Звичайно, міліція не сидить склавши руки В процесі розкриття квартирних крадіжок виявлено 27 осіб, які скоїли 50 злочинів.

Найбільше квартирних крадіжок зареєстрованих звичайно ж в обласному центрі, другу сходинку цього неприємного рейтингу посідає Ніжин. Решта припадає на інші райони області.

Однак значно легше і приємніше самим господарям дотримуватися загальновідомих правил безпеки, аніж лічити збитки від крадіжки і сподіватися на успіх правоохоронців.

Насамперед, у всіх випадках Вашої відсутності в помешканні слід тримати замкненими вхідні двері, до речі, потурбуйтесь про встановлення на вхідних дверях надійного замка і бажано не одного. А якщо йдете з дому хоча б ненадовго — зачиняйте вікна, кватирки, балконні двері. Адже нема нічого простішого для злодія, ніж просто увійти крізь двері чи влізти у вікно. Це застереження стосується навіть мешканців верхніх поверхів: спритні злодії можуть скористатися деревом, що росте біля будинку, пожежною драбиною тощо.

По-друге, не залишайте ключі під килимками, у поштових скриньках чи інших легкодоступних місцях. Пам’ятайте, що злодії насамперед шукають ключі саме там. При втраті ключів обов’язково змініть замки в найближчий час;

Перед тривалою відсутністю (якщо маєте добрі стосунки з сусідами) обов’язково домовтеся з ними аби ті наглядали за вашою квартирою — час від часу навідуватись та контролювати порядок у вашому помешканні, регулярно виймали кореспонденцію з поштової скриньки — аби важко було здогадатися, що квартира тривалий час стоїть порожня.

Незмінні упродовж кількох днів покази електролічильника — також привід для роздумів допитливому злочинцеві. Аби уникнути його візиту, бажано залишити увімкненою електричну лампочку невеликої потужності.

Нарешті, обов’язково перепишіть заводські номери своєї аудіо-відеоапаратури та побутових приладів, технічні паспорти та інструкції з експлуатації тримайте окремо від них. Цим ви значно підвищите реальність повернення вашого майна у випадку, якщо воно все ж буде викрадене.

За висновками експертів всі запираючі пристрої та хитромудрі замки,— «від чесних людей». Кваліфікований злодій-домушник відкриє будь-який замок, справа лише в часі. То чи є порятунок від квартирних злодіїв?
Зараз все більше й більше людей, і не тільки заможних, але й середнього достатку звертаються по допомогу до Державної служби охорони.

Обладнання ваших пенатів сигналізацією обійдеться набагато дешевше ніж втрачене від візиту злодія, а щомісячна плата за обслуговування — не більша ніж ми витрачаємо на стільниковий зв’язок, плату за кабельне телебачення чи інтернет-послуги - від 75 гривень на місяць.

До речі УДСО при УМВС України в Чернігівській області здійснює охорону 1442 помешкань (з них близько 50 взято під охорону у поточному році), в т.ч. по м. Чернігову – 761, по м. Ніжину - 387, по м. Прилуках – 438. Крадіжок з помешкань, які охороняються ДСО, у поточному році не допущено.

Для тих, хто зацікавився, повідомляємо:

З 15 травня 2013 року почалася акція ДСО «Квартира під охорону» в рамках якої надаються 50-відсоткові знижки на монтаж та установку охоронного обладнання. Державна служба охорони за допомогою засобів охоронної та пожежної сигналізації забезпечить централізовану охорону квартир громадян від несанкціонованого доступу. Якісне обслуговування замовника досягається за рахунок сучасної апаратури охоронної сигналізації з 99,9% коефіцієнтом надійності.

Замовити послуги охорони можна, зателефонувавши на інформаційну лінію УДСО при УМВС України в Чернігівській області за номером 050-4655949 або звернувшись до найближчого підрозділу ДСО при УМВС України в Чернігівській області. Послуги надаються фізичним особам з майновою відповідальністю.

Сектор зв’язків з громадськістю
УМВС України в Чернігівській області



Теги:УМВС у Чернігівській області, Домушники, крадіжки, служба охорони


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
Я бы советовала ставить на двери вот такие электромеханические замки  http://www.ci.kiev.ua/node/138  . Более надежного у нас пока не придумали, ставится очень легко
avatar