реклама партнерів:
Головна › Новини › МЕДИЦИНА

Не спішіть за молодою редискою...

Велика доза токсинів спричиняє важке отруєння, накопичення нітратів роками – рак органів шлунково-кишкового тракту.
Через запізнілу весну на першу городину доведеться чекати ще зо 3-4 тижні. Кому набридли квашені огірки і помідори, купує свіжі овочі на ринку або в супермаркеті. Акуратні, відполіровані, один в один плоди, схожі на штучні – без вм’ятин і подряпин – тішать “вітамінами” з лютого-березня.

Не таємниця, що ріст цих «ідеальних» дарів природи стимулюють теплицями і хімікатами. Найпопулярніший засіб – селітра (сіль азотної кислоти). «Рослини, які годують таким «добривом», всотують шкідливі речовини – нітрати, що накопичуються в плодах, – каже заввідділенням радіобіології і екології Інституту експериментальної патології, онкології і екології ім. Р.Є. Кавецького НАН України, доктор біологічних наук Віктор Михайленко. – Велика доза токсинів може спричинити гостре отруєння, а зловживання нітратами роками – рак органів шлунково-кишкового тракту».

Салат, капуста «пекінка», буряк, кріп, шпинат, редиска, зелена цибуля – «порохотяги» для солей азотної кислоти. Кабачки, гарбуз, морква, помідори та огірки вбирають меншу кількість токсинів. А от картопля, горох, квасоля і солодкий перець, навпаки, «відштовхують» нітрати.

Якщо в організм потрапить висока концентрація токсину, отруєння може проявитись судомами, втратою свідомості і навіть... коматозним станом. Інтоксикація розвивається впродовж 1-6 годин.

«Описані симптоми не завжди вказують на отруєння нітратами, – додає вчений. – Схожу реакцію дають отруйні гриби, хімічні очисні засоби, які потрапляють в організм через дихальні шляхи, продукти, термін придатності яких закінчився (особливо м’ясо, риба, домашні консерви)».

До речі, кісткові (наприклад, консервована вишня чи абрикос) «виходять з ладу» першими. Закручуйте на зиму стільки банок, скільки зможете з’їсти. Коли мине півроку, ягоди краще викидати – пити лише компот.

Попри небезпеку ранньої городини, медики переконують: краще отруюватися нітритними овочами й фруктами, ніж дорогою ковбасою. «Нітрит натрію – харчова добавка Е250 – використовується у харчовій промисловості. Як антиокислювач забезпечує «природний» вигляд м’ясних виробів, як антибактеріальний агент – перешкоджає розвитку збудника ботулізму – важкої харчової інтоксикації, – пояснює Віктор Михайленко. – При нагріванні нітрит натрію реагує з амінокислотами. Утворюються канцерогени, які спричиняють появу злоякісних пухлин»...

Ознаки гострого отруєння:
блідість, синюватий відтінок шкіри;
потемніння в очах;
сонливість;
задишка;
запаморочення;
сильний головний біль;
порушення координації;
зниження артеріального тиску.

Наталя ДРУЖБЛЯК

© Високий Замок - інтернет версія
при передруку матеріалів посилання обов`язкове www.wz.lviv.ua




Теги:здоровя, редиска, отруєння, ранні овочі, інтоксикація, нітрати


Читайте також



Коментарі (0)
avatar