реклама партнерів:
Головна › Новини › Споживач

Овочі з сюрпризом на чернігівському ринку

Рання картопля і помідори «з Херсона», полуниця «з Черкас» — такі написи часто зустрінеш на ринках Чернігівщини, де вже з’явилися ранні овочі та фрукти. Фахівці з ветеринарно-санітарної лабораторії запевняють, що ті овочі, які продаються на базарах, перевірені на вміст нітратів і безпечні. А от щодо походження продукції продавці часто свідомо вводять в оману: виявляється, майже всі ранні овочі й фрукти на ринках — не українські, а завезені з Турції, Іспанії чи інших країн.

Тож не завжди варто вірити запевнянням про те, що молода картопелька з-під Херсона.

«Немає ще нашої картоплі. Та, що на ринку, — привізна. З Турції, з інших країн, — розповідає завідувачка лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи чернігівського Центрального ринку Алла Кульбако. — Помідори українські вже є на ринку, але найбільше — турецьких. Так само і полуниці вітчизняної ще дуже мало. Єдине — редиска не імпортна, вона з Херсона, з Одеси. Те, що продавці пишуть, начебто овочі — з півдня України, це вони пишуть для приваблювання покупців. Так само, як і про м’ясо всім кажуть, що воно домашнє, з Полтави. Але більшість м’яса привозиться із тваринницьких комплексів. У лабораторії ми можемо сказати, чия ця продукція, якщо когось цікавить».

«Ветеринарно-санітарна лабораторія не повинна слідкувати за тим, які надписи ставлять продавці на ящиках із продукцією. Хоча зауваження їм постійно роблять, — говорить Алла Кульбако. — А от досліджувати на вміст нітратів — прямий обов’язок санслужби.

Коли надходить продукція на ринок (не тільки овочі, а й молоко та м’ясо), вона повинна пройти контроль ветеринарно-санітарної експертизи. Для того існує у нас лабораторія. Овочі відбирають лаборанти, спочатку дивляться на органолептику (який вигляд мають овочі, чи немає гнилі та інших пошкоджень), перевіряють документи. Роблять дослідження на вміст нітратів. І виписують висновок ветеринарно-санітарної експертизи. Усім покупцям я рекомендую підходити до продавців і вимагати експертний висновок на продукцію. Якщо його немає, то продукцію не варто брати».

Найбільш безпечні — редиска і черешня

— Цього року надходять молода картопля, редиска. У редисці було все нормально, у картоплі — перевищення норми нітратів, таку картоплю ми бракували, — продовжує Алла Кульбако. — В огірках, навіть не парникових, ми також зустрічали перевищення нітратів. У редисці зустрічалося рідше, цей овоч надходив до нас більш-менш нормальний. У полуниці й черешні також усе нормально — їх можна купувати і не боятись, але вимагати експертний висновок. Коли виявляємо нітрати, на таку продукцію пишемо відповідний акт, не пускаємо до реалізації.

— Чи не може таке бути, що продавець матиме експертний висновок на продукцію, а поруч стоятимуть ящики з неперевіреною продукцією, більш небезпечною?
— Кожен день наша лабораторія ходить і відбирає зразки продукції. Якщо хтось намагається ухилятися, ми йдемо до контролера і взагалі прибираємо з місця. Якщо висновку вам не показують, ви можете підійти до лабораторії, наші працівники з вами разом підійдуть, і продавець змушений буде його надати. Продукцію беруть на оптових ринках. Якщо вона продається вся за день, тоді продавець закуповує нову, її заново перевіряють. Якщо продукція залишається, її зберігають у нас у холодильниках, працівниці лабораторії записують, який залишок, тоді експертний висновок дійсний на другий день. Як правило, з оптових ринків реалізатори беруть по кілька ящичків і розпродують усе за день. Хоча буває, що й залишається.

— Покупець може якось перевірити овочі на вміст нітратів додатково?
— Так, якщо він сумнівається, може перевірити в будь-яких інстанціях. І до нас може підійти. Однак на таку перевірку потрібно отримати дозвіл завідувачки. Така перевірка для покупців безкоштовна.

— Чи купуєте ви овочі й фрукти на ринку?
— Так, я працюю тут 30 років, увесь цей час для себе та для сім’ї купую і огірки, і помідори. Якщо є висновок, боятися не варто. Тільки не забувайте, що перед вживанням усі овочі та фрукти обов’язково треба промивати гарячою водою.

На Центральному ринку Чернігова торгують полуницею (від 25 грн за кг), редискою (17 грн), картоплею (12 грн), помідорами (22 грн), огірками, кабачками (12 грн за кг). Всюди красуються надписи «Херсон», «Черкаси», жодних згадок про Туреччину... Продавці запевняють, що овочі перевірені й безпечні — щоправда, більш охоче це роблять на словах, ніж дають висновок експертизи. Хоча, якщо наполягати, висновок демонструють.

Старої картоплі ще чималенько

Окремо жінки продають стару картоплю, здебільшого по 1,50 грн за кг. Проте, якщо пройти рядами, можна знайти навіть по 80 копійок.

Галина Салівон із села Вертіївка Ніжинського району продає торішню картоплю, а також часник, щавель. «Урожай був великий, тому вдома картоплі залишилося ще чималенько. Возити її на ринок стала недавно. З роботи скоротили, з’явився вільний час. Та й треба ж якось жити».
Сама Галина Іванівна молоду картоплю поки що не купує, бо старої ще вдосталь.

Не купує молодої картоплі і Григорій Ткаченко, голова фермерського господарства «Напорівське», що в с.Лукашівка Чернігівського району. Колись він сам вирощував ранню бульбу.

— Кілька років тому займався ранніми овочами, картоплею. Це були мої перші кроки становлення бізнесу, — розповідає Григорій Ткаченко. — Картоплю ми накривали плівкою, знаходили відповідні сорти — це дуже копітка праця. Нині господарство в рази збільшилося, змінилася спеціалізація. Вирощування ранньої картоплі потребує великих витрат, тому вирощуємо звичайну картоплю, зернові, соняшник, кукурудзу.

— Як вдалося реалізувати торішній урожай? Чи стільки ж плануєте саджати картоплі в цьому році?
— Торік ми посадили картоплі на 40 га. Реалізувати вдалося, але за ціною 60 – 70 коп., хоча собівартість становила 1,25 грн. А от моркви жодного кілограма не продали, бо не було покупця навіть по 60 копійок. Цього року моркву вже не садили, а картоплю посадили майже в такому ж обсязі — більше 30 га.

— Коли ви продавали картоплю, її перевіряли на вміст нітратів?
— Скажу чесно: ніхто при закупівлі не перевіряв. Можливо, вже перед потраплянням на прилавки магазинів і на ринку була перевірка.

Вікторія ГАВРИК



Теги:нітрати, Вікторія Гаврик, молода картопля, ранні овочі


Читайте також



Коментарі (0)
avatar